Mi a véleményetek azon -szerintem terjedő- nyelvi hanyagságról, melynek eredményeképpen pl. : a -ban, -ben végződésű szavakat sokan -ba, -be végződésűként használják vagy a "tényleg" szavunkat "télleg"-nek ejtik?
A "tényleg - télleg" még nem tűnt fel, figyelni fogom :)
Viszont a ban-ben helyett a ba-be engem zavar, de engem minden ilyen alap helyesírási dolog zavar, mert úgy gondolom, van annyira szép a mi nyelvünk, hogy meg lehet tanulni
Engem az zavar, hogy a Budapesten járatos regionális köznyelvről azt hiszik, hogy az a standard nyelvváltozat. Ennek hatására szinte egész Magyarországon elterjedt a hus, hiradó, hüs, husz stb. kiejtés. Semmi sem bántja annyira a fülemet, mint ezek a magánhangzó-rövidítések.
A szemem legjobban a mien, nagyoooon és társaik bántják. A télleg és az irányhármasság keverése is szörnyű, iagazad van.
A tényleg-télleg inkább csak a "fülemet zavarja". Rossz hallani, de a tény, hogy bizonyos szavak megváltoznak nem zavar, hiszen - mint előttem is írták - a nyelv változik, és ez teljesen természetes.
A -ba, -be, -ban, -ben már sokkal inkább zavar mivel eltérő a jelentésük és így már nem csak egyszerű nyelvi változás, hanem "információvesztés"...
Megj.: Egyébként - mindamellett, hogy bizonyos szavak rossz használata rettenetesen zavar - én alapvetően liberális vagyok a nyelvi változásokkal. Addig, amíg a nyelv ugyanolyan érthető és kifejező marad, addig had változzon. :)
A kiejtés még a legkevesebb, sietségünkben, vagy esetleg kisebb nyelvbotlás, stb miatt a "télleg" hangzás szerintem teljesen helytálló. Főleg, amikor direkt, kihangsúlyozva mondják így bizonyos helyzetekben, nincs vele semmi gond. Ott a "színpad" szavunk, az n inkább m-nek hangzik a köznyelvben.
A -ba, -be viszont engem is zavar kiejtésben is, mert teljesen mást jelöl. Ahogyan a magánhangzók nem megfelelő használata (pl. a alma - leginkább együgyűeknél jellemző), a manapság divatos, nyávogós, angol és magyar eltorzítása (megyünk shoppingolni, puszcsi, köszcsi, szercsi...), de az -e kérdőszócska nem megfelelő használata is borzasztóan tud zavarni, a környezetemben alig van olyan, aki helyesen használja. (A kérdőszó mindig az ige után áll, kötőjellel, nem helyes az, hogy "nem-e megyünk...") De zavar még a "deviszont" is, akár egyben, akár külön írná le az illető, ez helytelen. Vagy de, vagy viszont.
Ám a kiejtésnél ott a tájszólás, vagy esetleg bármi hiba miatt a rossz hangzás, tehát ez kevésbé gond. A gond az, ha már leírni is így írják le.
Ja igen, egy dolog még borzasztóan bántja a fülemet: "nincsennek"... sajnos legtöbbször párom is így mondja, de ahogy kimondta, vissza is vonja, mert erre ugrom... 1 db "n" betű (azaz 3 összesen) az a szerencsétlen "nincsenek" szó, miért kell duplán mondani?...
08:41
"Ja igen, egy dolog még borzasztóan bántja a fülemet: "nincsennek"... sajnos legtöbbször párom is így mondja,"
Igazán nem értem mi bajod ezzel. Az én párom is így mondja, ha neki kell letakarítani a kanapét: Nincs ennek a macskának túl sok szőre? :) Szerintem ez így teljesen jó :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!