Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért írnak az angolok és a...

Miért írnak az angolok és a franciák ennyire nem fonetikusan?

Figyelt kérdés
2011. aug. 12. 20:34
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Az angol hangjelölő írásképet használ! Hülyeségeket ne beszéljetek. A kínai és a japán nem hangjelölő, a francia és angol viszont igen. Ezt terminológiai szakkifejezéssel élve mély fonografikus írásképnek hívják ( a magyar sekély fonografikus). Ez azt jelenti, hogy a legtöbb graféma nem szabályszerűen jelöli a fónokat, vagy konzerválta az ősibb kiejtés. 26 betű (graféma) jut 44 hangra.
2011. aug. 12. 22:41
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Az írásképünk nem korcsosult el! A latin betűs írásmód mai formája például majdnem az összes hangot jelöli valamilyen formában (még a nem fonéma értékű hangokat is!!!!! pl.: Bodza--> a dz sokak szerint fonéma kapcsolat, nem pedig fonéma értékű hang tekintve funkcionális megterheltségét, és a nyelvi beszélők alapintuicióit.(pl.: bod-za féle elválasztás, stb..).
2011. aug. 12. 22:49
 13/17 anonim ***** válasza:
Nos én úgy tudom volt még 3 hangunk, a latin írásra való áttérés előtt ami, elveszett.
2011. aug. 12. 22:54
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

A válasz írója 69%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 22:49

Az elkorcsosulást úgy értettem, hogy volt egy igen hosszú időszak, amikor a betűknek és a hangoknak nem volt meg ilyen szépen a párjuk, mint most. Elég utalnom a mások által már említett c, k, cz betűkre.

Ma már szinte 100%-ban fedi egymást a betű- és hangkészletünk. Azért csak szinte, mert ott van az ly, amely ma már ugyanazt a hangot jelöli, mint a j, csak a hagyomány miatt ragaszkodunk hozzá. Említhetem továbbá a ch-val írt kemény h-t, amely létező hang (lásd technika, archívum stb.), de az ábécéből hiányzik a betű. Ott van még az x, ezt némelyik idegen eredetű szóban átírjuk (pl. boksz), némelyikben pedig meghagyjuk (pl. oxigén). És végezetül megemlítem az f-nek ejtett ph-t, amelynek semmi keresnivalója nem lenne a magyar szavakban. A görög fi hangot annak idején ph-ra "magyarosították", és sajnos a mai napig nem takarították ki a nyelvünkből az "Aphrodité"-t és az ehhez hasonló szörnyszülötteket.

2011. aug. 12. 23:29
 15/17 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó! Teljes mértékben igazad van, e tekintetben a magyar helyesírás is néhol következetlen. A görög nevek írását én sem értem. Nyilván a nemzetközi hagyományra vezethető vissza, hogy ma is így használjuk őket.

Az ly/j használata feltehetőleg geopolitikai/ szociolingvisztikai okokkal magyarázható! A történelmi Magyarország területein nyelvjárási szinten még jelen van a két hang közötti különbség! Az erdélyi magyarok belső elnevezésében közvetlenül megjelenik: Erdély, székely; ezért amíg magyar ajkúak élnek arrafelé, a helyesírás nem fog a sztenderdhez igazodni, ami érthető.

2011. aug. 14. 01:00
 16/17 anonim ***** válasza:
Reméljük, még sokáig így lesz.
2011. aug. 14. 01:13
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Miért nem változtatták meg?

A franciák, illetve az Akadémia tudatosan döntött a régies íráskép mellett, mivel azzal például igeidők vesznének ki a nyelvből.

Az angol nyelv nyitott az új szavakra, és magába szippant minden olyan szót, ami új fogalmat jelöl. Ezeknek gyakran megőrzi az eredeti írásmódját, hogy látszódjon a rokonságuk. Továbbá sok különböző nyelvjárása van, nem tudnának megegyezni, hogy melyiken alapuljon a fonetikus írás.

2011. aug. 14. 21:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!