Az Attilát miért ejtjük két "l"-el és nem két "t"-vel?
Így van, két különböző név. Lásd pl. Ladó János könyvében (Magyar utónevek). Az Attila sokkal gyakoribb, mint az Atilla; lehet, hogy ezért nem tudják sokan, hogy mindkét forma létezik.
A legszebb pedig, hogy már a kis elsősöknek is csak az elterjedtebb formát tanítják, és ez alapján megy a számonkérés is (pl. tollbamondás). :(((
16:19
Bocsi, félreértettél, bár én sem fogalmaztam teljesen pontosan. :)
Megpróbálom még egyszer:
Leírva két különböző név, de ugyanaz a kiejtés, tehát "atilla". Nem kell két t-vel ejteni!
Viszont az Attila írásmód az elterjedtebb, gondolom ezért tanulják így az elsősök leírni.
Szvsz nem okozna több problémát nekik, ha mindkét alakot tanulnák egy rövid magyarázat kíséretében... :)
Abból a szempontból meg teljesen biztosan jobb lenne, hogy a tanító nénik nem kötözködhetnének... :)
Tapasztaltam egyszeri ilyet; s bár nem tárgyaltuk ki részletesen a dolgot, de erősen hajlok arra, hogy az illető tanító néninek fogalma sem volt arról, hogy az Atilla név és írásmód is létezik. :(((
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!