Hogy van oroszul? Hogy ejtjük ki?
Hogy van oroszul hogy Hogy hivnak?
Boldog Karácsonyt!
meg h Én XY éves vagyok!
Kiejtéssel együtt pliz
Az a baj hogy cirillbetűs billentyúzetem nincsen, tehát csak fonetikusan, latin betűkkel tudok válaszolni. (Az is csak részben).
Hogy hívnak? = Kak tyibjá zavút?
A Boldog Karácsonyt sajnos nem tudom..én még a "szovjet"-időkben tanultam oroszul amikor a (z ortodox) Karácsony majdhogynem tiltott ünnep volt, ezért a megfelelő jókívánság-formula sem volt a tananyagban :(
Én X éves vagyok = u minyá ..X...ljet
Remélem, ennyi se jön rosszul. Szia!
Kedves 19.09-es! Köszi! Az bizony meglehet, hogy rosszul emlékeztem, mert szlávista nem lett belőlem, az már biztos. Dehát..vannak megrögzült formulák, amelyek előugranak az agyból - és nyakamra tetettem volna a "nagybökőt" hogy jó emlékezetű Irina tanárnőm, (szép novgorodi lány, aki a ty-ket helyi akcentussal c-nek mondta..) mintha azt verte volna a fejünkbe, hogy "szkoljka u tyibjá ljet" - de ezek szerint "szokoljka tyibjé.." Basszuskulcs, meg az idő vasfoga! Sőt, mi több: K csortu! (Remélem, ez már jó - és
izvinyí! Szpaszíba.)
Az oroszok új évre szoktak jót kívánni, de az is csak annyi: sz novim godom.
A karácsonynak, ami január 6,7. nincs olyan jelentősége, talán nincs is olyan szavuk. Az egyházi szlávban - pravoszláv, régiesen kracsun, ezt használják a ruszinok és belaruszok. Az oroszok talán BOGORAZSGYENYJE-t mondanak. A krácsonyfa is csak JOLKA és a szantaklauszuk DED MAROZ (tél apó).
Hogy hivnak? - Как тебя зовут? (Kak tyibjá zavút?)
Boldog Karácsonyt! - С Рождеством! (Sz razsgyesztvom!)
Én XZ éves vagyok - Мне XY лет (Mnye XZ let)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!