Lefordítanátok ezt a 2 angol mondatot? Fáradt vagyok már és egyáltalán nem értem. :/
Egy évvel ez nagyon szép fordítás o_o De sajna van egy-két komoly félreértés benne.
Az USA részéről a kisebb szövetségeseknek nyújtott feltétel nélküli biztonsági garanciák visszavonását általánosságban épp annyira a pénzügyi aggályok, mint a stratégiai és külpolitikai célok felülvizsgálata motiválta, melyeket Nixon törekvései tükröztek, hogy enyhülést (détente) és nukleáris fegyver korlátozást érjen el a Szovjetunióval, valamint formális diplomáciai kapcsolatot létesítensen a kommunista Kínával. Ennek az eltolódásnak a következményeként jelentősen megnőtt a fegyverek közvetlen eladása azon országok felé, amelyek nem voltak többé a USA biztonsági garanciái által biztosított nukleáris vádőernyő alatt, amint ezeket a garanciákat visszavonták.
(mondjuk a körmondat még magyarul se túl világos, szal hátha ez a magyarázat segít:)
1. Nixon nyitni akar a korábbi ellenségek (Szovjetunió, Kína) felé. Már csak azért is mert az Szu.-nak van atombombája, tehát egy nukleáris korlátozásról szóló megállapodás mindenképp kívánatos.
2. hogy jó pontot szerezzen náluk beszünteti azt a korábbi elvet, hogy az USA feltétel nélküli védelmet nyújt valamennyi kisebb szövetségesének. (Ami amúgy is kezdett sokba kerülni az USA-nak.)
3. mivel a védelmét többé nem élvezik, de a nukleáris fenyegetés még mindig fenáll, a kisebb államok kénytelenek saját maguk védelmére berendezkedni, ami magával hozza hogy nagy mennyiségű fegyvert vesznek az USA-tól.
Ez semmi, azt imádom mikor pl. egy tankönyvben futok bele ilyesmibe. :D Ha csak a fordítás van ott akkor aztán esélyed sincs megérteni hogy mire gondolt a szerző. (Tanulság: tankönyvet sose fordíts szó szerint és legalább annyira értsd a témakört és a nyelvet is mint az író.)
Köszi a pozitív visszajelzést, szereztetek nekem is egy jó napot ^^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!