Mi az a volapük?
Az egy nem túl sikeres mesterséges nyelv.
Egy szerzetes alkotta (ha jól emlékszem, talán svájci), a germán nyelvekre alapozott, mikor elkészítette a szókincsét és a nyelvtanát. Hibája, hogy még olyan dolgokra is saját szavakat alkotott, mint földrajzi nevek (országok, városok), amik pedig több-kevésbé minden nyelvben egységesek. De nagyon sokan tanulták így is. Akkor lett vége a dolognak, amikor megrendezték a konferenciát, és a nyelv feltalálója nem tudott rendesen beszélni, mert nem volt elég szókincse hozzá a nyelvnek, úgyhogy átváltott németre.
Aztán jött az eszperantó és kiszorította.
A legutóbbi választ egészíteném ki.Igaz, a kérdésed már sokéves,de hadd válaszoljak most ,ennyi idő után.
A volapük volt az első mesterségesen alkotott nyelv,ami nagyobb sikereket aratott.Egy Johann-Martin Schleyer nevű katolikus pap,ún. prelátus dolgozta ki,azért,hogy az emberek második nyelve lehessen(a neve is mutatja:vola pük = a világnak a nyelve), majd 1880-ban közzétette.Fénykora kb. 10 évig tartott.Volapükista szervezetek alakultak,létezett Volapük Akadémia stb.Több tucat országban volt jelen,kb.200 000 híve volt.Később elbukott,helyére lépett az eszperantó.Bár teljesen nem tűnt el.Úgy tudom,1956-ban Hollandiában volapük folyóirat indult,ma,2017-be van volapük internetes csoport.Ebbe én is beléptem,bár volapükistaságom ellenére csak keveset tudok volapükül.Lehetőségem szerint tanulom.
A volapükizmus jelszava:Menade bal püki bal=Egy emberiségnek egy nyelvet,ezen kívül létezik volapük himnusz is.
A nyelv szerkezetéről:kétféle e hang, ö és ű is van benne, viszont r eredetileg nem volt.Névelők nincsenek, megkülönböztetünk alany-, tárgy,-, birtokos,-és részesetet.A mellékneveket +ik-kel, a határozószókat +o-val képezzük.Létezik egy jelen,több múlt és több jövő idő.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!