Csak engem irritál az a szó h "végett"?
suspectusnak
Nem tudom kerdese cinikus vagy sem. En ezt a szot, sorstalansagot, magyarban sohasem hasznalom, de angolban annal tobbszor. Valahogy magyarul nem jon a nyelvemre. Nem, nem vagyok nyelvesz, sot meg csak nem is Magyarorszagon elek. Az uzenetem, valaszom, egy idezes volt, amit indikaltam is.
FromOz-nak:
Nézze el nekem : nem tűnt fel,hogy idézet lenne,elkerülte a figyelmemet a mondat vége !
Jómagam rendkívül cinikus vagyok,de ebben a kérdésben "ártatlan". Nagyon komolyan gondoltam a kérdést!
Megokoltam,miért "bánt".
Tehát az angol nyelv okán LÉTEZŐ szó???Köszönöm az infót!
Angolul sem tudok....csak a magyarra vagyok talán kicsit igényesebb,mint pár "sorstársam".
Köszönöm,hogy válaszolt: suspectus
A "Pécsett" az engem is zavar, de például ha sima mondatban van, hogy "végett" vagy "avégett", az nem hogy nem zavar, hanem kifejezetten tetszik is.
Ezek mind régies, archaikus ősi magyar kifejezések! Akkor mi az hogy nem illeszkedik a magyarba? Na én meg ezt nem értem.
Csak téged. Én nem használom, de attól függetlenül nem csapon arcul, aki használja.
Pécsett, Győrött, Vácott, Kaposvárott, ezek mind helyesek, annak ellenére, hogy sok ember fülének idegenül hangzik. Lassan már kivész a nyelvből.
Ellenben, ami marhára irritál, ha valaki azt mondja, hogy "a Béla, a Jani".
A "végett" szó igen szép, tömör, kifejező: benne van, hogy a végén valamim lesz, valami történik, amit megcsinálok. Azaz egy célt jelölünk ki vele, okozatot. Amit sajnos használunk helyette, az a "miatt", ami valami okát jelöli, de nem a célját. Természetesen a magyarban (pláne a nem elpestiesedettben) él még.
Igen: Pécsett, Győrött, Vácott, sőt, még Kolozsvárt, Kolozsvárott is. persze nem előírás, de inkább szokd meg mint szépet, mint irritáljon:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!