Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ön támogatná, hogy új Wikipédi...

Ön támogatná, hogy új Wikipédia létesüljön rovásírásosan?

Figyelt kérdés

2011. máj. 26. 18:22
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
51%
Hupp, az a gond, hogy még nem készültek el virtuálisan a rovásábécé. :S
2011. jún. 27. 20:46
 22/33 anonim ***** válasza:
93%
dehogynem.
2011. jún. 27. 21:26
 23/33 anonim ***** válasza:
9%
Szerintem nem sok értelme lenne. Sokan írtátok viszont, hogy tanítani kéne a suliban, sőt, jobb lenne, ha így írnánk inkább. Nem bántásból kérdezem, hanem tényleg érdekel a véleményetek: mi értelme lenne? Mi tanultuk a suliban, de csak játéknak, a tanár se gondolta, hogy használni fogjuk a való életben, szépen el is felejtettem. 1000 éve a latin betűket használjuk, erre vagyunk ráállva. Ha mondjuk 40-50 éve még mindenki rovásírással írt volna, aztán valamelyik hülye politikus kitalálta volna, hogy "zárkózzunk fel" a nyugathoz és írjunk latin betűkkel, azt mondanám, lenne értelme, de így, hogy 1000 éve latin betűkkel írunk, nincs túl nagy jelentősége megtanulni. Meg így könnyebb megtanulni a legtöbb idegen nyelvet is. Sokkal nehezebb lenne mondjuk angolul vagy franciául megtanulni, ha még azzal is meg kéne birkózni, hogy új betűket tanulunk. Így is nehézséget jelent néha, de akkor pláne. Tudom, hogy fontos a hazaszeretet és a hagyományőrzés, de ma már elengedhetetlen a megélhetéshez a nyelvtudás és ha a múlt őrzése akadályozza a boldogulást a mai világban, akkor megfontolandó, hogy szükséges-e. Ezen kívül sok olyan dolgot nem tanulunk a suliban, aminek tényleg nagy gyakorlati haszna lenne, előbb azokat kéne bevezetni.
2011. jún. 27. 21:38
 24/33 anonim ***** válasza:
9%
Előző vagyok, szerintem az is probléma lenne, hogy a legtöbben nem tudnánk szerkeszteni az új Wikit, mert nem olyan a billentyűzetünk. A legtöbben maximum olvasni tudnák, de beleírni nem. Ha pedig csak 1-2 ember tudná szerkeszteni, akkor elvesztené a lényegét, hogy bárki szerkesztheti. Független se lenne, mert csak annak az 1-2 embernek a nézeteit közvetítené.
2011. jún. 27. 21:41
 25/33 anonim ***** válasza:
94%

"Néha elgondolkozom rajta, hogy sokkal jobb lenne máig rovásírást használni. A latin betűknek semmi értelmük, teljesen más a magyar nyelv hangkészlete, mint amire azokat kitalálták. Sőt, szerintem sok más nyelv sem tud velük mit kezdeni."

Jogos, de a rovásírás nem csak a betűről és a fordítva írásról híres, hanem a kombinációkról és a jelkihagyásokról is.

Az lenne csupán - a hidegvérű ember számára - a haszna, hogy a helyesírás fonetikussá válna.

De mit kezdünk azzal, hogy - a sémi (pl. héber) nyelvekhez hasonlóan - mi silabizáljuk ki az egyes magánhangzókat a magánhangzó törvények alapján, ugyanis az írás az összes szót egy pár mássalhangzóra rövidít le. (ÖCZ [öcáz] = ötszáz, GYRMK - gyermek stb.)

Bár érdekes s izgalmas ötletnek tartom. :)

2011. jún. 27. 21:51
 26/33 anonim ***** válasza:

"Tudom, hogy fontos a hazaszeretet és a hagyományőrzés, de ma már elengedhetetlen a megélhetéshez a nyelvtudás és ha a múlt őrzése akadályozza a boldogulást a mai világban, akkor megfontolandó, hogy szükséges-e."

Esetleg, ha latin nyelvet oktatnának második idegen nyelvként? :)

2011. jún. 27. 21:53
 27/33 anonim ***** válasza:
0%
Előző, annak sem lenne értelme. Igaz, nemrég találkoztam valakivel, aki 1 órán keresztül ecsetelte, hogy milyen jó lenne, ha latint tanítanának a suliban. Nem győzött meg. :)
2011. jún. 27. 22:10
 28/33 anonim ***** válasza:
0%
Rovásírást???? Egy régész biztos kenné-vágná, de nem hiszem, hogy nekik szükségük van egy Wikipediára :D
2011. jún. 27. 22:18
 29/33 anonim ***** válasza:
64%

Csakhogy egy nemzettársnak nem az az elsődleges, hogy hogyan boldogulsz, hanem az hogy a nemzetet hogyan boldogítod. :) Elismerem, nem könnyű dolog, sem mindig meggyőző, de az embernek vannak kötődései az eredetével kapcsolatosan.

Az iskolának nem feladata, hogy azokat a dolgokat betanítsa, amelyeket az érettségi letételekor majd a "Nagybetűs" életben találkozunk. Ezek csupán tapasztalatok, és csak akkor jegyzi meg az ember, ha élőben szembesül velük. Tehát dettó.

A latin nyelvhez kapcsolódóan megjegyzem, hogy az összes ma tanított idegen nyelvnél sokkal értelmesebb (lenne); lehetne a német, angol is, de a mai nyelvkönyvek (különösen az oxfordiak) nem a lényeges, kulturális dolgokra összpontosulnak. Persze manapság a munkákat itthon is többnyire külföldiek szolgáltatják, de ez nem élvez semmiképpen prioritást.

Másrészt - ha folytatjuk az álmodozást - ne felejtsük, hogy a közel-keleti nyelvek (pl. arab) is hasonlóképp, bár nem ugyanazon az elven működik.

2011. jún. 27. 22:26
 30/33 anonim ***** válasza:

"Rovásírást???? Egy régész biztos kenné-vágná, de nem hiszem, hogy nekik szükségük van egy Wikipediára :D"

Azért szerintem ennél kissé hasznosabb lenne:

[link]

2011. jún. 27. 22:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!