Mint jelent az hogy disztingválni?
Na, pont azt jelenti, amit az előző két válasz írója - gyanítom - nem tud, hiszen a kérdező nem a "Humor" kategóriában tette fel a költői kérdést...
Viselkedni, nem primitív megnyilvánulást mutatni.
Az idegen szavak szótára szerint:megkülönböztet, különbséget tesz.
Ennek ellenére úgy használjuk, mintha azt szeretnénk vele kifejezni, hogy kulturáltan viselkedik vki, illetve kontra.
Példák:
negatív: Kend nem tud disztingválni - alias: Nem tudsz viselkedni, Öregem!
pozitív: Eddig disztingváltam, de ami sok, az sok - szóval most szakadt el a cérna.
én mindig ugy tudtam,hogy különbséget tesz,különböztet
de hallottam már én is a viselkedéssel összehozni,és nem értem miért?
A disztingválni annyit jelent: különbséget tenni.
Egészen leegyszerűsítve, a kijelentés annyit jelent, hogy akire rámondják, nem viselkedik helyénvaló módon, illendően. Ha valaki nem tud disztingválni, akkor nem érzi a különbséget, hogy bizonyos, az emberek közötti interakció során mit mondhat, és mit nem, vagy mit tehet meg és mit nem. Ez pedig függhet a társadalmi közegtől, a helytől a másik ember státuszától, korától, nemétől, stb. Pl. aki egy templomban mise alatt pezsgőzik, vagy egy temetésre piros-sárga kosztümben megy el, az nem tud disztingválni. Ugyanezt mondhatják arra is ha valaki egy puccos estélyen a trágyakomposztálás rejtelmeit kezdi ecsetelni a társaságnak, vagy aki egy nemzetközi tárgyaláson leveszi a cipőjét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!