Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerintetek milyen eredetű a...

Szerintetek milyen eredetű a magyar nyelv?

Figyelt kérdés
Hivatalosan persze finnugor, de azért ez elég kétséges.
2011. máj. 13. 15:31
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
60%
Mondtam már...Tudod, mennyi német eredetű szó van? És tudod miért? Mert a nyelv nem volt alkalmas nagyon sok célra, ezért a nyelvújtók átvettek rengeteget a német nyelv logikájából és szavaiból. Olyan szavakat, amikről esetleg nem is gondoltad volna soha. Na, ha valamelyik nép itt van, és itt él egy csomó ideig, akkor szerinted nem épülnek be szavak, vagy mi?
2011. máj. 14. 09:34
 12/22 A kérdező kommentje:

De azt is kell nézni, h milyen szavak. Pl. amit mondtam, az anyára, apára nem hiszem h ne lett volna szavunk a török megszállás előtt.

Ellenben pl. a ház szavunkat finnugor eredetűnek mondják, mert a finn kota szóra "hasonlít".

1. egyáltalán nem hasonlít

2. a kota finnül nem ház, hanem kunyhó

3. a ház németül Haus, ami viszont hasonlít

4. a honfoglalás előtt nem házakban laktunk, tehát esélyes, h szavunk se volt rá.

2011. máj. 14. 10:15
 13/22 anonim ***** válasza:

07:21

"A magyarban ha jól tudom, 15 szóról bizonyították be, h finnugor eredetű. Török eredetűt viszont nagyon sokat lehetne mondani"

Na és? Az angol szókincsének a nagy része vagy francia, vagy közvetlenül latin eredetű. Több latin elem van benne, mint angolszász. Sőt, még a nyelvtanában is nagyon erős újlatin hatások vannak. Mégis germán nyelv, pedig minden gyakorlati szempontból újlatinnak tűnik.

2011. máj. 14. 15:55
 14/22 A kérdező kommentje:
Azért sztem az angol is jobban hasonlít a németre, mint mondjuk az olaszra. Franciát sose tanultam, úgyhogy arra nem tudom mennyire :)
2011. máj. 14. 15:58
 15/22 anonim ***** válasza:

10:15

"Ellenben pl. a ház szavunkat finnugor eredetűnek mondják, mert a finn kota szóra "hasonlít"."

NEM azért mondják finnugor eredetűnek, mert hasonlít a kotára, hanem azért, mert a h/k és t/z szabályos hangváltozások. Ld "pot"--> fazék (p/f és t/z hangváltozás).

"a ház németül Haus, ami viszont hasonlít"

Igen, még van pár ilyen remek példa, pl. "pot" finnül fazék, akkor nyilván az angol is finnugor nyelv, mert abban a pot még mindig ezt jelenti.

"a honfoglalás előtt nem házakban laktunk, tehát esélyes, h szavunk se volt rá"

Üres okoskodás.

2011. máj. 14. 15:59
 16/22 anonim ***** válasza:

Finnugor? Pfff... Semmi közünk a finnekhez, üres duma!

Manapság mindent össze-vissza mondanak az emberek.

A mi rokonaink a horvátok, lengyelek, ukránok és a törökök.

A lengyelekkel még királyokat is adogattunk egymásnak...

A finnekhez semmilyen közünk nincsen.

Nemrég hallottam, hogy a "magyarok a hanti-manshik rokonai"... Úristen! Na persze. És különben is, attól mert vannak kis egyezéske, még nem rokonunk egy adott ország. Azok a rokonaink, akiket én írtam.

2011. júl. 19. 16:26
 17/22 A kérdező kommentje:
A törökök sztem is, de a többiekkel sztem csak szavakat adogattunk egymásnak.
2011. júl. 19. 17:57
 18/22 anonim ***** válasza:

szavakat??

Lengyelországgal közös múltunk van... a finnekkel miért lennénk rokonságban, ha se a múltunk, se semmink nem függ össze, nem közös? Attól, mert náluk is van "olyan hangzás" mint nálunk, attól még nem rokonok.

Az ukránok meg a horvátok azért is vannak hozzánk ilyen közel, mert rokonok. Velük is jóban voltunk, sőt, egy részük a mi országunkhoz tartozott...

2011. júl. 19. 21:38
 19/22 anonim ***** válasza:
Az utolsó két(?) válaszolónak szólnék, hogy a kérdés nem a magyarok genetikai rokonságáról, hanem a magyar nyelv rokonságáról szól.
2011. júl. 20. 02:28
 20/22 anonim ***** válasza:

Jaj, bocsi, igazad van, fáradt voltam és kicsit ááá mindegy is...

De akkor sem rokonok a finnek :P

A magyar az egy önálló, szép nyelv és kész. ;D

Max hasonlít a finnre!

2011. júl. 21. 19:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!