Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerintetek milyen eredetű a...

Szerintetek milyen eredetű a magyar nyelv?

Figyelt kérdés
Hivatalosan persze finnugor, de azért ez elég kétséges.
2011. máj. 13. 15:31
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
64%
Szerintem nem kétséges.
2011. máj. 13. 15:42
 2/22 A kérdező kommentje:
Miért?
2011. máj. 13. 15:54
 3/22 anonim ***** válasza:
71%
Szerintem is finnugor. Csak eléggé régen elvált már onnan, aztán jött a sok török, később pedig mesterségesen fejlesztették a német mintájára.
2011. máj. 13. 16:04
 4/22 anonim ***** válasza:
71%
Valószínűleg finnugor, de nagyjából ennyire tartom esélyesnek a törökkel való rokonságot is.
2011. máj. 13. 16:10
 5/22 A kérdező kommentje:
Én a törököt tartom esélyesebbnek, mert nemcsak szavakban, hanem nyelvtanban is nagyon sok hasonlóság van: pl. ragozás, kötőhangok, magánhangzó-harmónia, nincs névelő (a magyarban se volt eredetileg). Meg nézzük meg a Halotti beszédet, az akkori magyar nyelv hangzása sokkal jobban hasonlít a törökhöz.
2011. máj. 13. 16:35
 6/22 anonim ***** válasza:
85%
A finnben sincs névelő, van magánhangzó-harmónia, vannak hasonló nyelvtani szabályok, ragozás, mint állat, stb. A Halotti beszéd minden, csak nem hiteles.
2011. máj. 13. 16:38
 7/22 anonim ***** válasza:
60%

Igen csak, hogy a Törökkel való hasonlítást a Török megszállás hosszú évei is indokolhatják (illetve hivatalos álláspont szerint indokolják).

Nem mondom, hogy nagyon gondolkodtam ezen a témán vagy, mint "egyszerű ember", ki se Törököt, se Finnugort, de még a Magyar kialakulását se ismeri igazán van komoly alapja a véleményemnek, de számomra hihetőnek tűnik a finnugor elmélet, illetve tudtommal mai álláspont szerint már nem igazán kétséges ez az "elmélet".

Különben egyértelműen Angol eredetű xD.

2011. máj. 13. 18:12
 8/22 anonim ***** válasza:
63%

"Szerintetek milyen eredetű a magyar nyelv?"

Szerintem a hozzáértők véleménye a mérvadó (illetve amit a szakértő mond, az nem vélemény, hanem tudás). Tehát finnugor nyelv a magyar.

"Hivatalosan persze finnugor, de azért ez elég kétséges."

Kb. annyira kétséges, mint mondjuk az örökmozgó lehetetlensége. Abban is kételkednek páran, mégpedig azok, akik nem értenek a fizikához. A tudósok számára viszont nem kétséges. A magyar nyelv finnugor volta is csak a hozzánemértőknek "kétséges".

2011. máj. 14. 00:06
 9/22 anonim ***** válasza:
80%

16:35

"ragozás, kötőhangok, magánhangzó-harmónia, nincs névelő (a magyarban se volt eredetileg)"

Ezek igazak a finnre is.

"az akkori magyar nyelv hangzása sokkal jobban hasonlít a törökhöz."

Sőt, a magyar nyelv hangzása a külföldiek szerint a japánéhoz is hasonlít. Ezek szerint a magyar nyelv japán eredetű. A görög hangzása meg hasonlít a spanyoléra, míg a franciáé nem hasonlít a spanyoléra. Ezek szerint akkor a francia mondjuk egy szláv nyelv, a görög meg újlatin :)))

Nem attól függ egy nyelv származása vagy rokonsága, hogy "hogy hangzik".

2011. máj. 14. 00:11
 10/22 A kérdező kommentje:
A rokon nyelvekben viszont nagyon sok hasonló hangzású szó van. A magyarban ha jól tudom, 15 szóról bizonyították be, h finnugor eredetű. Török eredetűt viszont nagyon sokat lehetne mondani, olyan alapszavakat is, mint pl. anya, atya.
2011. máj. 14. 07:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!