Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Lécci beválalsz egy latin-magy...

Lécci beválalsz egy latin-magyar forditást?

Figyelt kérdés

1. "Tite, narra pueris de illustribus bellis Romanorum cum Carthaginiensibus."

2. "Debemus dicere de audacia et fortitudine hostium populi Romani."

3. ...Temporibus antiquis, Hannibal, dux Poenorum, atrox hostis Romae erat.

4. In Hispania omnes gentes subigit; Saguntum expugnat et suos milites usque ad altas Alpes ducit.

5. Terror altitudinis montium in pectora militium invadebat.

6. Hannibal in suo ingenti agmine elephantos, equos iumentaque habebat.

Lécci csak akkor írjatok, ha legalább 95%-ban tuti a válasz. Ugyanis ettől függ, hogy szin tiszta 5ös leszek, vagy 4,94...az értelmes válaszokat felpontozom.

2011. márc. 29. 16:55
1 2
 11/20 Bányai Károly ***** válasza:
89%
Ez persze tanárfüggő is, meg akarni kell. Én az egyetemen kezdtem el, és saját akaratomból, az sokat számít, a kötelezőt mindenki utálja. A tanáromnál jobbat meg nem is kívánhattam volna.
2011. márc. 29. 19:01
 12/20 anonim ***** válasza:
Bár ezek a szövegek nem olyan csicseri-tacsiti-virdzsili nehézségűek, hogy ne tudd lefordítani őket. Ha tovább kell latinul tanulnod, akkor ez minimum, hogy ilyeneket tudj.
2011. márc. 29. 19:03
 13/20 anonim ***** válasza:

Én utálom a tanáromat.

Vannak olyan órák amikor csak beszélünk, aztán meg felad egy szöveget, hogy szótározd ki a szavakat.

Meg minden ok nélkül szívat. Múlt órán pl íratott velünk pedig tényleg kussoltunk.

Egyébként nekem a szótárazással vannak gondjaim.

Év elején megtanultunk pár ragozást (meg azokat folyamatosan vesszük) és ugyebár van egy szöveg és te szótárazd ki a szavakat. Sosem találom meg a szavakat, mert a ragok mindig bezavarnak. :S

2011. márc. 29. 19:07
 14/20 anonim ***** válasza:
Ennek sajnos az az oka, hogy nem koncentrálnak aktív nyelvtudásra legalább az írásnál. Egykori matektanárom szavaival élve: "hidd el, ennél csak nehezebb lesz". Az igenevek és a tömörítő szerkezetek a szintaxisig eléggé bezavaróak, ezért is fontos a jó tanár.
2011. márc. 29. 19:09
 15/20 anonim ***** válasza:
Egyébként kiváltképp mit nem értesz a latin nyelvben?
2011. márc. 29. 19:31
 16/20 anonim ***** válasza:
Hát mondom, a szótárazással is vannak gondjaim, de egyébként a latin szavakat alig fogja meg az agyam. :S
2011. márc. 29. 20:30
 17/20 anonim ***** válasza:
Melyik tankönyvből tanulsz?
2011. márc. 29. 20:31
 18/20 anonim ***** válasza:

[link]

Ez meg van hozzá még egy munkafüzet.

2011. márc. 29. 20:50
 19/20 anonim ***** válasza:

Ó, hát akkor az eléggé rossz, ismerem a könyvet, bár nem tartom a nyelvtant jól elmagyarázónak, de ott a szövegek mégis könnyebbek. Én próbálnék mondatokat fogalmazni, összehasonlítani a nyelvet pl. az angollal, önálló mondatokat írni. Gondolom már ti eljutottatok a III. declinátióig, amely eléggé bezavaró, mert tudtommal nincsen jól rendszerezve;

És szerintem a másik gondod az, hogy az ugyanolyan végződésű főnevek összezavarnak.

Azért ha gondod akad, akkor tudok segíteni privátban, mert a tövek azért szokványosak szoktak lenni.

2011. márc. 30. 15:30
 20/20 anonim ***** válasza:
Köszönöm, majd akkor lehet küldök valamikor egy privátot. :)
2011. ápr. 1. 23:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!