Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Lécci beválalsz egy latin-magy...

Lécci beválalsz egy latin-magyar forditást?

Figyelt kérdés

1. "Tite, narra pueris de illustribus bellis Romanorum cum Carthaginiensibus."

2. "Debemus dicere de audacia et fortitudine hostium populi Romani."

3. ...Temporibus antiquis, Hannibal, dux Poenorum, atrox hostis Romae erat.

4. In Hispania omnes gentes subigit; Saguntum expugnat et suos milites usque ad altas Alpes ducit.

5. Terror altitudinis montium in pectora militium invadebat.

6. Hannibal in suo ingenti agmine elephantos, equos iumentaque habebat.

Lécci csak akkor írjatok, ha legalább 95%-ban tuti a válasz. Ugyanis ettől függ, hogy szin tiszta 5ös leszek, vagy 4,94...az értelmes válaszokat felpontozom.

2011. márc. 29. 16:55
1 2
 1/20 Bányai Károly ***** válasza:
83%

1. Titus, mesélj az ifjaknak/gyerekeknek a rómaiak karthagóiakkal vívott dicső háborúiról.

2. Kötelességünk (tartozunk vele) elmondani a Római nép ellenségeinek mind vakmerőségét, mind vitézségét.

3. ...a régi időkben, Hannibal, a punok vezére, Róma ádáz ellensége volt.

4. Hispaniában minden népet alávetett, Saguntumot megvívta és (saját)katonáit egészen a magas alpokig vezette.

5. A hegyek mélységének/magasságának félelme a katonák szíveinek (ez intenzifikáló) mélyét támadta meg.

6. Hannibal a hatalmas csapatában elefántokat és igavonó lovakat bírt/birtokolt. V. Hannibal hatalmas csapatában....is voltak.

Ez csak 94%, szótár nélkül fordítottam, ha biztosra akarsz menni, dógozzá te is. :-)

2011. márc. 29. 17:44
 2/20 Bányai Károly ***** válasza:
72%
Persze a zöld mancsra igényt tartok! :-))
2011. márc. 29. 17:52
 3/20 anonim ***** válasza:
Azt hittem, hogy csak én tanulok latint.. :S
2011. márc. 29. 18:16
 4/20 Bányai Károly ***** válasza:
Elég furcsa világ lenne, ha csak te tanulnál.
2011. márc. 29. 18:23
 5/20 anonim ***** válasza:

Hát figyelj..

Mikor mondom embereknek, hogy kötelező latint tanulok, mindig úgy meglepődnek.. Nem sok embert ismerek aki tanul latint, kivéve itt a suliban mert itt kötelező (de hogy miért..).

2011. márc. 29. 18:25
 6/20 Bányai Károly ***** válasza:
91%
Megsúgom miért. Azok, akik latin nyelvet tanulnak, sokkal könnyebben sajátítják el az összes többi indoeurópai nyelvet. Ha külön tanulsz németet, angolt, franciát, olaszt, akkor az időráfordításod mondjuk 5 egység, és be is zavarnak egymásnak. Ha először tanulsz latint, aztán a másik négyet, akkor rövidebb idő alatt megtanulsz 5 nyelvet, és nem is zavarják egymást. (Erre vonatkozóan végeztek kísérletet is.)
2011. márc. 29. 18:38
 7/20 anonim ***** válasza:
Én elsőtől kezdve tanulok angolt és most 8.ban kezdtem el latint tanulni, és még a következő éven is lesz. De mondjuk én utálom. Mármint a latint.
2011. márc. 29. 18:42
 8/20 Bányai Károly ***** válasza:
Először kell a laint, aztán az angolt. Mikor elkezdtem latint tanulni, teljesen ledöbbentem, hogy a többi szokványos tanított nyelv mennyire primitív és szegényes hozzá képest. Előtte 12 évig tanultam németet, és nagyon sok dologra a némettel kapcsolatban csak az után jöttem rá, (miért van/miért úgy van) hogy elkezdtem a latint. Életem egyik legjobb döntése volt.
2011. márc. 29. 18:46
 9/20 Bányai Károly ***** válasza:
Nem beszélve arról, hogy azóta félig megértem a spanyol, francia és olasz ÍROTT szövegeket, pedig egy percet sem tanultam ezen a három nyelven.
2011. márc. 29. 18:47
 10/20 anonim ***** válasza:
Hát remélem akkor hasznomra fog válni a latin, bár nagyon nem vagyok benne jó.
2011. márc. 29. 18:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!