Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A magyar "arra" szót hogyan...

A magyar "arra" szót hogyan kell ejteni jól?

Figyelt kérdés

A neten nézelődve egy, a magyar nyelv fonetikáját tárgyaló magyar cikkbe botlottam. Ott olvastam, hogy gyakran az első a-t szokás hosszan ejteni ("aara"), de, amikor valamilyen oknál fogva, feljött ez a szó egy nyelvtanórán, a tanárnőnk azt mondta, ez a szó rendesen, ahogyan le van írva, úgy ejtendő, hosszan pergetett r-rel. Az érdekelne hogy végülis melyik az elterjedtebb és "sztenderdebb", mivel például én is az a-t nyomom meg, bár logikusan nézve is a hosszú r-es verzió tűnik helyesnek.

És persze, ugyanez a helyzet az "erre" szóval is: ['εːrε] vs. ['εrːε].

2010. nov. 26. 00:15
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, így már értem!

A 07:59-es válaszoló hozzászólása pedig igen érdekes, nekem még fel sem tűnt, de jobban belegondolva, tényleg igaz.

2010. nov. 26. 12:59
 12/15 anonim ***** válasza:
A személynevek előtti névelőhasználat -vagy éppenséggel nem-használathoz még egy gondolat. Igen, sokszor bántó, ha valaki névelőt mond, de sokszor az is idegesítő, ha nem mond. Valahogy egyik sem hangzik igazán szépen. Szerintem.
2010. nov. 26. 16:02
 13/15 anonim ***** válasza:
Nekem az aara kb. úgy hanzik, mint a nemtoom. Olyan flegmás kicsit. Ettől még előfordul, hogy használom, de nem sztenderd az én fülemnek.
2010. nov. 26. 23:22
 14/15 anonim ***** válasza:

Sehogy se "kell". Van, aki aarának ejti, van, aki arrának, van, aki aarrának.

A magyarban egyébként a hangok hosszúsága beszédben nem követi túl szabályosan a leírt formát, a szó végi ü/ű, ö/ő, u/ú stb párokat pl. csak bizonyos módon szabályos írni, a kiejtés viszont "ahogy esik, úgy puffan" alapon történik a gyakorlatban. A szóvégi -tt és -t, -dd és -d közötti különbségtételről nem is beszélve.

Az r betű pörgetése pedig tényleg hanyatlik.

2010. nov. 28. 05:58
 15/15 anonim ***** válasza:
De ha észrevettétek, akkor ugyanez van a "kell" szóval. Mondatban szerintem soha nem mondjuk ki, hogy keLL, legalábbis én sokszor elharapom és csak sima kel lesz belőle, majdnem valami hasonló, mint sok angol szóban az L hang
2010. dec. 1. 19:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!