A neten nézelődve egy, a magyar nyelv fonetikáját tárgyaló magyar cikkbe botlottam. Ott olvastam, hogy gyakran az első a-t szokás hosszan ejteni ("aara"), de, amikor valamilyen oknál fogva, feljött ez a szó egy nyelvtanórán, a tanárnőnk azt mondta, ez a szó rendesen, ahogyan le van írva, úgy ejtendő, hosszan pergetett r-rel. Az érdekelne hogy végülis melyik az elterjedtebb és "sztenderdebb", mivel például én is az a-t nyomom meg, bár logikusan nézve is a hosszú r-es verzió tűnik helyesnek.
És persze, ugyanez a helyzet az "erre" szóval is: ['εːrε] vs. ['εrːε].
Egyetértek veled abban, hogy logikusan arra lenne, de nem így használjuk. Nagyon sok más szó van, amit mindenhol és mindenki máshogy ejt. Gondolok itt arra, hogy mi zalaiak azt, hogy hűtő úgy mondjuk, hogy hüttő. De ez csak egy példa.
2010. nov. 26. 00:30
2/15 anonim válasza:
Nálam az arra=aarra tessék, mégegy kiejtési forma...:D
2010. nov. 26. 00:55
3/15 anonim válasza:
Én két er-rel pergetem, mindig is így használtam. (Heves megye) Az aara, eere tájnyelvi kiejtés lehet. Attól még persze jó, helyes és megőrzendő hangalak.
2010. nov. 26. 00:58
4/15 anonim válasza:
Miskolci vagyok. Én úgy ejtem és hallom mástól is, hogy arra és erre.
2010. nov. 26. 01:03
5/15 anonim válasza:
Ahogy így elolvastam, hogy arra, el sem tudtam képzelni, hogy aará-nak ejtsem...
De ahogy elképzeltem egy életből vett helyzetet, hogy
-Merre ment a srác?
-Aara el...
így már nem olyan furcsa. De legtöbbször, normális beszédben arra-t mondok, ahogy le van írva.
2010. nov. 26. 01:11
6/15 anonim válasza:
Legjobb ha nem azt mondod hogy arra, hanem hogy amarra. :D.
2010. nov. 26. 02:36
7/15 anonim válasza:
Érdekes kérdés, felettébb érdekés. Szerintem is a pergetett r a helyes, akarom mondani a sztenderd.
2010. nov. 26. 02:41
8/15 anonim válasza:
Én még sosem hallottam hogy valaki aara vagy eere ejtené.Se Hajdú-Biharban se Békésben nem beszélnek így. Még szerencse, az én fülemet egyébként is nagyon bántja az ilyesmi. A gyerekek többsége többek között emiatt nem tud helyesen írni. De talán ez még a legkisebb kiejtésbeli hiba. Én az autótól mászok a falra. Amikor ideköltöztem Békés megyébe az első osztályos picijeim az autó helyett azt mondták aftó. És sajnos nem csak a gyerekek. Felnőttek sokasága!Borzasztó!És tipikus pesti(Barátok köztben hallottam először): ,,Megyek A Petivel...Mondtam Az Iminek...Személynevek elé miért tesznek névelőt?Értem és hogy pesti szokás,de muszáj a rosszat mutatni?Vagy ettől lesz hiteles a Mátyás tér?Én mindenesetre figyelnék erre, mert gondolom a Színművészetin megtanítják az embert a szép és helyes kiejtésre!Mert így nyelvtanilag hibás, ráadásul bántó!
2010. nov. 26. 07:55
9/15 anonim válasza:
A magyar nyelvben viszonylag új fejlemény, hogy ar 'r' előtt megnyújtják a magánhangzót, és így magát az 'r'-t nem pergetik meg annyira. Lehet, hogy "csúnya pesti beszéd, amelytől romlik a nyelv", de a nyelv az, amit beszélnek, és el kell fogadni az ilyen változásokat.
2010. nov. 26. 07:59
10/15 anonim válasza:
Bármelyik lehet helyes, tájszólástól függ, ki hogyan ejti. Én pesti vagyok és rövid a-val és pergetve ejtem, tehát úgy, ahogy írjuk.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Adataid védelme fontos számunkra!
Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.