Van olyan magyar szó amiben q betű van?
Nincs.
Kicsit pontosítanám az első választ: Az eredeti magyar ábécében nincs q betű, de a kibővítettben van. A többi ún. ritka vagy idegen betűvel (dz, dzs, w, x, y) együtt jön ki a 44 betűből álló teljes ábécé.
Továbbá nem mindig írjuk át kv-re, pl. az Aquincum szó esetében sem. De mindig kv-nek ejtjük, és mindig u-t írunk utána.
Általános iskola első osztályában legalábbis így tanítják. :)
@FromOz:
[Vagy bárki... :) ]
Tudomásom szerint a magyar helyesírás szabályai alapján az idegen szavakat fonetikusan írjuk, ha már meghonosodtak a magyar nyelvben.
Ehhez képest az 1. osztályosoknak készült olvasókönyvekben és írás munkafüzetekben a következő szavak találhatók a Q, q betűknél: Aquincum, quint, quart, quartett, quad, Queen (üdítő).
(Utóbbi volt a hívóképen régebben, a tavalyi tanévtől váltottak a quadra...)
Van erre valami normális magyarázat? Miért nem kvint, kvárt, kvartett, kvad???
Megj.: A boxer is így volt még a tavalyi könyvekben, tehát x-szel. Pedig úgy tudom, már évek óta bokszernek kellene írni...
Berta,
Mikor en jartam iskolaba, a magyar helyesiras szerint nem fonetikusan irtuk az idegen nyelvekbol atvett szavakat. Az akkor aquarium volt, nem akvarium. Kozben megvaltozott, mint irod, es kv-k lettek belole. Aztan megint visszatertek eredeti idegen irasra.
Hogy miert, nem tudom. Nem vicc, meg kellene kerdezni a Magyar Oktatasi Miniszteriumtol.
FromOz:
Te ilyen öreg vagy, hogy még így tanultad?
Én is. :)
Az 1. változásról tudok, amit említettél, 3 - 4 évvel ezelőtt még biztosan úgy is volt.
A 2. - ról nem hallottam (= arról, hogy ismét az idegen helyesírás szerint kellene írni).
Megkérdezni az Oktatásitól? :))
Na, neee, annyira nem fontos. Majd ha az lesz, megoldom a problémát, mint eddig is. Csak gondoltam, hátha tudja valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!