A németben mi a -ról, -ről rag megfelelője?
Írok egy könyvet valakiről - Ich schreibe ein Buch ...
és utána mi? über, von esetleg aus jemandem?
Mert a von-nal meg az überrel is találkoztam már, de van egy olyan könyvem, amelyiknek a címe: Aus(!) dem Leben eines Taugenichts.
Akkor most melyik?

"Ich schreibe ein Buch über xy" a helyes.
"Aus dem Leben eines Taugenichts" a könyv komplett címe.
tehát helytelen lenne "Ich schreibe ein Buch aus dem Leben...."
remélem érthető voltam :)

Kedves hehuhohzo!
Valóban helyes az előttem "szóló" fordítása, de:
Nem a magyar ragokból kellene a jövőben kiindulnod, hanem egy jó német értelmező szótárban ki kell keresni az igét, és megnézni annak a német vonzatát. Azok ugyanis nem mindig egyeznek a magyar igék vonzatával!
Pl.: Gondoskodni valamiről, vagy valakiről: sorgen für + tárgyeset (és nem "über")
Üdvözlettel: Suzana Guoth
Értem, de az, hogy írni vagy beszélni valamiről akkor az egy állandó dolog (über) ugye?
Amúgy azt, hogy "Aus dem Leben..." még mindig nem értem. Akkor az most mit jelent?

Most nem látom a kérdésedet, de ha jól emlékszem, akkor az volt a kérdésed, hogy a "sprechen" igének mi a vonzata abban az értelemben, hogy beszélni valamiről, igaz?
Tehát: leggyakrabban "sprechen über + tárgyeset", és ritkábban "von" + részes eset.
Üdvözlettel:
Suzana Guoth

Suzana Guoth!
Rengetegszer látom, hogy a nyelvek kategóriában helyes választ ad, de mivel olyan hibátlanul ír magyarul is, ezért az is lehet, hogy nem magyar? ( Ez dícséret!:D)Milyen nyelveken tud, és mi a foglalkozása, ha nem vagyok tolakodó.

Megtisztelő számomra a személyem iránti érdeklődésed.
Nyelvtanár vagyok, főleg némettel foglalkozom.
Már régóta Magyarországon élek, Szlovénia volt az első hazám, és beszélek néhány szláv nyelvet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!