Mi a különbség a németben a 2 múlt között?
Szóval van asszem a Prateritum meg a Perfekt. Most tanuljuk őket de egyáltalán nem értem mi a különbség:O
Szóval ha azt mondom hogy Ich gehe nach Hause. És akkor múlt időben Ich bin nach Hause gegangen, vagy Ich ging nach Hause, akkor mi a különbség a 2 között? Mikor melyiket kell használni?
Köszi szépen! (Egy kezdő németes)
Alapjában véve az első válaszoló leírta a lényeget. Én csak egy kicsit kiegészíteném.
Tehát az alapszabály: Präteritumot használunk az elbeszéléseknél, legyen az írásban vagy szóban. Ezért nevezzük népszerű nevén elbeszélő múltnak.
A Perfektet a beszélgetésben használjuk, ezért nevezzük népeszerű nevén beszélgető múltnak.
Semmi esetre sem nyelvtani kérdés, hogy Perfektet vagy Präteritumot használjunk - e, hanem stilisztikai kérdés.
Präteritumot főleg Németország északi részén használják, ahol k.b. 60 évvel ezelőtt nem is használtak Perfektet.
A Perfekt meg Németország déli részén, Ausztriában, és a svájci németben dominál.
Egy hosszabb múlt idejű esemény elmondásnál használhatjuk a Präteritumot, míg rövid közlésekben, kérdésekben, "tegező, önöző" mondatokban Perfekt a gyakoríbb.
Egy régebben történt esemény elmondásánál, ahol a mesélő már mondjuk érzelmileg nem kötődik az elmondottakhoz, tehát már higgadtan meséli el, akkor használhatja a Präteritumot. Ha azonban még élénken foglalkoztatja a történet, amit mesél, idegesíti, örömet jelent neki, izgatja, még lehetnek következményei,...akkor Perfektet használ az ember.
Amint már előttem megírták, a különleges igéket, a módbeli segédigéket, az időbeli segédigéket, és a hozzájuk közel álló igéket viszont szinte soha nem használjuk Perfektben, ha azok a mondat egyetlen igéi. Ha viszont segédigeként állnak, akkor természetesen használhatunk Perfektet is.
Pl.: Ich musste nach Hause. (Szinte soha: Ich habe nach Hause gemusst.)
DE: Ich habe nach Hause gehen müssen. Ugyanúgy lehet: Ich musste nach Hause gehen.
A Plusquamperfekthez csak annyi adalékot, hogy egyedüli igeidőként ma már nem használjuk, csak egy másik múlt idejű cseleklvéshez képest korábbi múlt id. esemény kifejezésére.
PL: Nachdem ich den Brief geschrieben hatte, brachte ich ihn zur Post. (Miután megírtam a levelet, elvittem a postára.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!