Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit gondoltok arról, hogy sok...

Mit gondoltok arról, hogy sok külföldre költöző szülő nem tanítja meg a gyerekét magyarul? Valóban nincs értelme, amennyiben szinte biztos, hogy nem fog hazatérni már a család?

Figyelt kérdés

Volt egy családi ismerős, akinek már külföldön születtek a gyerekei, a másik szülő egy harmadik országból származott. A szülők csak az ország nyelvén beszéltek a gyerekekkel, mondván, nem tudnának annyira megtanulni magyarul (gondolom a másik nyelv esetében is ezek voltak az érvek), hogy értsék például a klasszikus magyar művészeket, tehát tényleg művelt anyanyelvi szinten beszéljenek magyarul. Én egyrészt nem értem ezt az érvet, mert szerintem ez a szülőkön múlik, másrészt úgy gondolom, a gyereknek joga van megismernie a szülei nyelvét, aztán majd ő eldönti, hogy hasznát veszi-e. Én magamat ismerve a példában említett család gyerekeként talán úgy érezném, hogy a szüleim megfosztottak valamitől, ami az enyém is. És felnőttként már sokkal nehezebb egy idegen nyelvet megtanulni, mint gyerekként anyanyelvként.

Az eset nem egyedi, számos olyan kommentet olvastam most is egy témába vágó videónál, ahol azt írták egyesek, hogy a gyerekük már nem tanult meg magyarul.

Egyrészt az egyik oldalon ott van, hogy a nyelv egy kommunikációs eszköz, és ha a családtagok halála után már nem nagyon lesz kivel magyarul kommunikálnia, meg azelőtt is tud élni magyar nélkül, akkor minek megtanítani a gyereket? Ha ő még tud is, az ő gyereke már úgyse fog stb.

Más nézőpontból viszont a nyelv több mint kommunikációs eszköz, hiszen egy nyelv megismerése egy gondolkodásmód, egy kultúra megismerése is. Az ember csak több lesz azáltal, hogy több nyelvet beszél anyanyelvi szinten, pláne, ha az az ősei nyelve.

Ki mit gondol erről?

tegnap 15:01
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
49%

Pontosan 10es

6 vagyok

tegnap 19:20
 12/27 anonim ***** válasza:
49%

"szinte semmi haszna a magyarból"

Ha mindig mindenki csak azt csinálná, amiből haszna van, sehol se lennél.

tegnap 19:22
 13/27 anonim ***** válasza:
75%

12-es: te megtanulnál pl. lesothoul? Nem hiszem. Kb annyi hasznod lenne ugyanis belöle, mint a kérdésben szereplö gyerekeknek a magyarból.

Az emberek olyasmit tanulnak csak meg, amiböl valami pozitív dolog lehet számukra, a olyat nem, amiböl semmi haszna sincs. (És értelemszerüen nem csak anyagi haszonra gondolok)

tegnap 19:30
 14/27 anonim ***** válasza:
47%

Ha bármelyik szülőmnek az lenne az anyanyelve, akkor nagyon is megtanulnám!

Az ilyen nem kerül pénzbe (ha már haszonról beszélsz): egyszerűen ráragad a nyelv a gyerekre.

Minden gyereknek az tesz a lehető legjobbat, ha a lehető legjobban szereti őt mindkét szülője. Szeretni pedig nem lehet ugyanolyan nagyon egy olyan nyelvet használva, ami nem az anyanyelved, úgyhogy mindkét szülő akkor teszi a lehető legjobbat a gyerekének, ha a saját anyanyelvén beszél a gyerekhez. Ha más és más az anyanyelvük, akkor így párhuzamosan mindkettőt megtanulja a gyerek mindenféle gond nélkül. Ha a szülő igazán akarja szeretni a gyerekét, így csinálja, minden nyelvész ezt javasolja.

tegnap 19:38
 15/27 anonim ***** válasza:
44%

4,6,11 vagyok

Ismerek két logopédus nőt és mondták, hogy a kétnyelvűsèg sok gyereket teljesen összezavar, főleg fiúknál fordul elő,hogy jelentős késés meg zavar van náluk.

Kèpzeljetek el a szituációt amikor a gyerek Magyarországon későn kezd beszélni magyarul,milyen stressz a szülőknek.

Na és ezt képzeljétek el kèt nyelvvel vagy adott esetben három nyelvvel(olasz férfi,cseh nő a gyerek Svájcba születik).

És amikor nagy nehezen megindul a külföldi nyelv a szülők örülnek,hogy legalább az idegen nyelvet beszéli és ezek után nem biztos,hogy lesz a gyerek részéről igény a másik nyelvre is.

tegnap 19:49
 16/27 anonim ***** válasza:
47%

"Az ilyen nem kerül pénzbe (ha már haszonról beszélsz): egyszerűen ráragad a nyelv a gyerekre."

DEHOGY ragad! A gyerek csak akkor tanulja meg és tartja meg a nyelvet, ha folyamatosan azon a nyelven kommunikál.

És hiába használja az anya pár órában a gyerekkel a magyart, ha a nap többi részében más nyelvet használ körülötte mindenki.

Egyébként szerinted mennyire életszerü, hogy otthon van az anya, apa meg a gyerek, az anya a gyerekkel magyarul beszélget, az apa meg nem ért semmit. Minden normális ember igyekszik nem kizárni valamelyik családtagot a családi életböl - ezért a közös nyelvet fogja használni,

tegnap 20:45
 17/27 anonim ***** válasza:
69%

"DEHOGY ragad! A gyerek csak akkor tanulja meg és tartja meg a nyelvet, ha folyamatosan azon a nyelven kommunikál. És hiába használja az anya pár órában a gyerekkel a magyart, ha a nap többi részében más nyelvet használ körülötte mindenki."

Nyilván nem akkor kell elkezdeni, amikor már iskolába jár, hanem még mielőtt megszületik. Az első években, pont akkor, amikor a nyelv alapjait megtanulja, még gyakorlatilag egész nap az anyjával van.

tegnap 22:02
 18/27 anonim ***** válasza:
52%
#4, 15, nalunk is ugyanez a helyzet.
tegnap 23:25
 19/27 anonim ***** válasza:
52%

18as èrdekel a történetetek.

Akár privátban is leirhatod.

4es vagyok

ma 06:55
 20/27 anonim ***** válasza:
52%

Nincs sok értelme a magyart tanítani.

Ha valaki hagyományból tanítja, az ő dolga. Használni nem fogja a gyerek. És igen: plusz teher ez a gyereknek is, és a szülőnek is. Nem jön egy csettintésre.

ma 10:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!