Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit gondoltok arról, hogy sok...

Mit gondoltok arról, hogy sok külföldre költöző szülő nem tanítja meg a gyerekét magyarul? Valóban nincs értelme, amennyiben szinte biztos, hogy nem fog hazatérni már a család?

Figyelt kérdés

Volt egy családi ismerős, akinek már külföldön születtek a gyerekei, a másik szülő egy harmadik országból származott. A szülők csak az ország nyelvén beszéltek a gyerekekkel, mondván, nem tudnának annyira megtanulni magyarul (gondolom a másik nyelv esetében is ezek voltak az érvek), hogy értsék például a klasszikus magyar művészeket, tehát tényleg művelt anyanyelvi szinten beszéljenek magyarul. Én egyrészt nem értem ezt az érvet, mert szerintem ez a szülőkön múlik, másrészt úgy gondolom, a gyereknek joga van megismernie a szülei nyelvét, aztán majd ő eldönti, hogy hasznát veszi-e. Én magamat ismerve a példában említett család gyerekeként talán úgy érezném, hogy a szüleim megfosztottak valamitől, ami az enyém is. És felnőttként már sokkal nehezebb egy idegen nyelvet megtanulni, mint gyerekként anyanyelvként.

Az eset nem egyedi, számos olyan kommentet olvastam most is egy témába vágó videónál, ahol azt írták egyesek, hogy a gyerekük már nem tanult meg magyarul.

Egyrészt az egyik oldalon ott van, hogy a nyelv egy kommunikációs eszköz, és ha a családtagok halála után már nem nagyon lesz kivel magyarul kommunikálnia, meg azelőtt is tud élni magyar nélkül, akkor minek megtanítani a gyereket? Ha ő még tud is, az ő gyereke már úgyse fog stb.

Más nézőpontból viszont a nyelv több mint kommunikációs eszköz, hiszen egy nyelv megismerése egy gondolkodásmód, egy kultúra megismerése is. Az ember csak több lesz azáltal, hogy több nyelvet beszél anyanyelvi szinten, pláne, ha az az ősei nyelve.

Ki mit gondol erről?

tegnap 15:01
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
40%

Az ilyenen csak az akd fenn, aki soha nem élt külföldön és nem probált egy gyereket megtanítani egy olyan nyelvre, amit senki nem használ az adott szülön kívül.

Eleve még akkor is problémás, ha mindkét szülö az anyanyelvét használná, ahol az egyik az ország nyelve is, ahol élnek. Az ottani szülönem teljesen értelmetlen lenne megtanulnia magyarul, mert semmire nem tudja használni, egy felnött embernek meg általában nincs sem ideje, sem kedve értelmetlen dolgokkal tölteni az idejét. Emellett meg a magyar kifejezetten nehéz nyelv, külföldön nem sok lehetöség van tanulni sem, és attól, hogy valakinek az anyanyelve magyar, még nem alklamas nyelvtanárnak.

Ha meg csak az egyik szülö tud magyarul, akkor alig lenne lehetöség a nyelvet használni, ha bárki más ott van, akkor hülye dolog olyan nyelven beszélni, amit senki más nem ért - ezért ilyenkor értelemszerüen átvált a magyarul tudó szülö is a közös nyelvre.

Ez esetleg addig müködhet valamennyire, amíg a gyerek otthon van a magyarul beszélö szülövel, attól kezdve, hogy közösségbe kerül, gyakorlatilag nem használja sehol.

A gyereknek "joga" lenne - habár nagyon hülye kifejezés így, ez nem jog kérdése -, de lehetösége se nagyon van, értelme meg végképp nincs. Ha a gyereket késöbb esetleg érdekelné, akkor tud keresni nyelvtanfolyamot, de ez nem igazán jellemzö.

Az meg, hogy az "ösei nyelve" abszolút hülyeség, föleg, mivel semmiféle ösét nem ismeri.

Szóval egyáltalán nem lenne egyszerü tanítani a gyereknek a magyart, értelme semmi és használni sem tudná semmire.

tegnap 15:14
 2/21 anonim ***** válasza:
68%
Hülyeségnek tartom. Nem kell, hogy Petőfit meg Berzsenyit olvasson a gyerek, én se tenném. De egy idegen nyelv ismerete mindig plusz, ha más nem, egy nyelvvizsga pluszpontnak jó lesz. Tudni kapcsolódni egy idegen kultúrához mindig csakis hozzáad az emberhez.
tegnap 15:33
 3/21 anonim ***** válasza:
62%
A legnagyobb kitolás, amit megtehetnek a gyerekükkel.
tegnap 15:50
 4/21 anonim ***** válasza:
63%

Azért nem minden fehér meg fekete.

A fiam Svàjcban született covidba és nagyon sokáig magyarul se beszélt mert későn beszélő fiú volt.

Olyan is előállhatott volna,hogy a magyarra abszolút nem fogékony és a németet előbb tanulja meg bár azt is nehéz kezdettel de azt hallja a közösségben és utána már nem akar megtanulni magyarul még ha èrteget is .

Ilyen példát is hallottam Angliában élő magyar gyerekekről.

Itt Svájcban mondta nekem egy anyuka,hogy csak velük beszél magyarul és max 10 percig.

tegnap 16:29
 5/21 anonim ***** válasza:
62%

"csak velük beszél magyarul és max 10 percig"

Hát, ha 10 perc után átváltanak németre... Csak a szülőkön múlik!

tegnap 16:33
 6/21 anonim ***** válasza:
70%

A gyerek nem beszél tovább magyarul és rászól az anyjára,hogy németül mondja.

Hidd el rengeteg Svájcba született magyar gyereket láttam és ha idegennel kell beszélni magyarul az egy stresszhelyzet nekik.

Azonkívül az írásról ne is beszéljünk,az is nehéz ha nem nehezebb nekik.

,,Én szeretlek téged " ich liebe dich.

Tükörforditanak

tegnap 16:40
 7/21 anonim ***** válasza:
42%

"A gyerek nem beszél tovább magyarul és rászól az anyjára,hogy németül mondja."

Az anyja meg visszaszól neki magyarul, hogy nem mondom németül - és kész.

Ez is a gyereknevelés része (akárcsak az, hogy mikor ad a gyerek kezébe okoseszközt, eltűri-e, hogy a gyerek csúnyán beszéljen, dohányozzon, stb.), amivel kapcsolatban a szülő felelőssége döntéseket hozni, és a döntései mellett kitartani. Nem kell megpróbálni a gyerekre kenni, úgyse fog sikerülni.

tegnap 17:57
 8/21 anonim ***** válasza:
48%
Őket is meg lehet érteni. A magyar egy gazdaságilag nulla, csóró, kicsi, kelet-európai posztkomcsi ország. Nyugaton nevelkedve nem sok esély van rá, hogy ide költözik. Azon kívül, hogy a nagyszülőkkel beszélhet, szinte semmi haszna a magyarból. Minden barátja az adott ország nyelvén kommunikál vele. Ezen tanul, dolgozik, él, gondolkodik. Még ha ő meg is tanul magyarul, legkésőbb a dédunokái már dobják ezt a nyelvet, teljesen asszimilálódnak.
tegnap 18:31
 9/21 anonim ***** válasza:
41%
Utolsó vagyok. Még valami. Akármelyik külföldön felnőtt, magyarul nem teljesen jól beszélő ismerősöm jut eszembe, mindegyiknek negatív tapasztalata volt az anyaországiak többségével. Kinevették, megszólták az akcentusa, nyelvtani hibái miatt.
tegnap 18:34
 10/21 anonim ***** válasza:
41%

"A gyerek nem beszél tovább magyarul és rászól az anyjára,hogy németül mondja."

Mivel a gyereknek sokkal nagyobb a német szókicse, ezért teljesen jogos a gyerek részétöl. Másrészt ha a gyerek az ébrenléte alatt 90 %-ban német környezetben van, neki az lesz a normális nyelv, a nagyar csak bohóckodás, aminek semmi értelme azon kívül, hogy az anyja azt IS használja.

tegnap 19:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!