Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy ejtik az angol "together"...

Hogy ejtik az angol "together" szót? Az ipa leírása təˈɡɛðə, de én mindig ü hangot hallok ə helyett.

Figyelt kérdés

Ezen a linken megtudjátok nézni youtube videókban, hogy ejtik és ti hogy halljátok:

[link]

Arra gondoltam, hogy ü hangot ejtenek, csak nincs rá külön betűjük és ezért nem jelölik másként.

tegnapelőtt 11:47
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem jobb meghallgatni külön és aztán mondatokban is, angolt és amerikait is..

[link]

[link]

tegnapelőtt 11:52
 2/14 A kérdező kommentje:

Meghallgattam, a tobbségnél itt is ü hangot hallok, ennél a kettőnél viszont tényleg ə:

Pronunciation by Slick (Male from United States)

Pronunciation by JoannaMay (Female from Australia)

Te is hallod, hogy ez a kettő különbözik, vagy ugyanolyannak hallod?

tegnapelőtt 12:01
 3/14 anonim ***** válasza:
0%

Ezekre a kiejtős kérdésekre sosincs jó válasz. Olyan értelemben nincs, hogy még a legjobb választ is lepontozzák.

Ha mindenképpen magyarra kell átírni a together szót, akkor _szerintem_ a "tügeva" a legszebb. (ami persze nem is hasonlít az amerikaira, a britre azonban igen)

tegnapelőtt 12:50
 4/14 anonim ***** válasza:
Az angolban nincs ü hang. Ha azt hallasz (akár te, akár más), vagy rosszul hallod, vagy rosszul ejti valaki, aki valószínűleg nem angol anyanyelvű.
tegnapelőtt 13:05
 5/14 A kérdező kommentje:

Itt konkrétan az ü hang érdekelne, hogy te is például minek hallod. Erdélyi vagyok, ezért tudom a románban lévő ă hangot, aminek ugyanúgy ə az IPA jele. Tudom, hogy a magyarországiak sokszor ö-nek hallják az ə hangot. Lehet emiatt itt is ugyanazt a hangot hallod?

(Tudom, hogy a th-t ð-nek vagy θ-nek ejtik.)

tegnapelőtt 13:13
 6/14 A kérdező kommentje:

#4-es, ezen a linken te mined hallod a kiejtéseket? Azt a kettőt amit kiemeltem te is különbözőnek hallod vagy ugyanolyannak?

[link]

tegnapelőtt 13:15
 7/14 A kérdező kommentje:
#4-es attól, hogy nem jelölik, a hang még létezhet, a magyarban is van pár hang aminek nincs betű megfeleltetve, de párszor előfordul. (ç,ŋ)
tegnapelőtt 13:17
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
A hasonulás a válasz a kérdésedre. A szájüreg hátsó részén képzett hangok, mint amilyen pl. a [g] vagy a [k] hang, elő tudják idézni, hogy az [ə] hang képzése hátrébb, a [g/k] hang képzési helyéhez közelebb csússzon, valahová az [ɯ] hang közelébe. Ezt a hangot a magyar fül hajlamos ü-szerűnek hallani.
tegnapelőtt 13:28
 9/14 anonim ***** válasza:

Igen, az IPA arról szól, hogy mi az, ami lényeges különbség. Attól még vannak allofónok.

Mindenesetre én se angol anyanyelvű nem vagyok, se románul nem tudok, úgyhogy... :) Az egyikük amerikai, a másik meg ausztrál, én annak tudom be azt a kis különbséget, amit igen, érzékelek azért, de egyiket sem mondanám ü-nek... És mintha ugyanaz a beszélő is máshogy ejtené az első meg a harmadik szótagban, nem? :) De attól még tudom, hogy az ugyanannak a jelnek felel meg az IPA átírásban mindkét beszélő és mindkét szótag esetében.

Valami hangspektogramot lenne jó látni róla. :)

tegnapelőtt 13:29
 10/14 A kérdező kommentje:
Köszi, hogy meghallgattad, de azt hiszem félreértettél. Azt a kettőt nem hallom ü-nek, csak az összes többit.
tegnapelőtt 13:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!