Hogy ejtik az angol "together" szót? Az ipa leírása təˈɡɛðə, de én mindig ü hangot hallok ə helyett.
Ezen a linken megtudjátok nézni youtube videókban, hogy ejtik és ti hogy halljátok:
Arra gondoltam, hogy ü hangot ejtenek, csak nincs rá külön betűjük és ezért nem jelölik másként.
Meghallgattam, a tobbségnél itt is ü hangot hallok, ennél a kettőnél viszont tényleg ə:
Pronunciation by Slick (Male from United States)
Pronunciation by JoannaMay (Female from Australia)
Te is hallod, hogy ez a kettő különbözik, vagy ugyanolyannak hallod?
Ezekre a kiejtős kérdésekre sosincs jó válasz. Olyan értelemben nincs, hogy még a legjobb választ is lepontozzák.
Ha mindenképpen magyarra kell átírni a together szót, akkor _szerintem_ a "tügeva" a legszebb. (ami persze nem is hasonlít az amerikaira, a britre azonban igen)
Itt konkrétan az ü hang érdekelne, hogy te is például minek hallod. Erdélyi vagyok, ezért tudom a románban lévő ă hangot, aminek ugyanúgy ə az IPA jele. Tudom, hogy a magyarországiak sokszor ö-nek hallják az ə hangot. Lehet emiatt itt is ugyanazt a hangot hallod?
(Tudom, hogy a th-t ð-nek vagy θ-nek ejtik.)
#4-es, ezen a linken te mined hallod a kiejtéseket? Azt a kettőt amit kiemeltem te is különbözőnek hallod vagy ugyanolyannak?
Igen, az IPA arról szól, hogy mi az, ami lényeges különbség. Attól még vannak allofónok.
Mindenesetre én se angol anyanyelvű nem vagyok, se románul nem tudok, úgyhogy... :) Az egyikük amerikai, a másik meg ausztrál, én annak tudom be azt a kis különbséget, amit igen, érzékelek azért, de egyiket sem mondanám ü-nek... És mintha ugyanaz a beszélő is máshogy ejtené az első meg a harmadik szótagban, nem? :) De attól még tudom, hogy az ugyanannak a jelnek felel meg az IPA átírásban mindkét beszélő és mindkét szótag esetében.
Valami hangspektogramot lenne jó látni róla. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!