Más nyelvekben körülbelül hány vicc lehet? Sokkal kevesebb mint a magyarban?
5.6.8.10.
elég fárasztó vagy
akármi a kérdés, jossz a természeti népekkel
Mert nem lenne tisztességes elhallgatni, hogy ilyesmit történetileg mondtak már mások is, nem légbőlkapott és nem hülyeség a kérdés.
Azt meg még nagyobb hülyeség lenne tagadni, hogy a kérdés a Sapir-Whorf hipotézis (nyelvi relativizmus) egy változata,
és mint ilyen, jogos, hiszen a Sapir Whorf hipotézis ma sem teljesen lezárt/halott ügy. Eleinte nagy pezsgés volt körülötte, később meg nagyjából lefutott és érdektelen dolognak tartották. Ma újra van némi reneszánsz felfutása, állítólag mégsem annyira triviális dolog, mint amennyire azt hitték róla.
Mindenesetre szerintem a magyar nyelvnél szerintem nem lehetne különösebb különbséget kimutatni a környző népek vicceihez képest közvetlenül a nyelv jellegére visszavezetve: a magyar viccek szerintem kb a középeurópai vicckörnek felelhetnek meg, zsidó viccek meg egyéb a Monarchia korából eredő viccek alakíthatták őket szerintem, és inkább csak kulturális okokkal lehet megmagyarázni őket, közvetlenül a nyelvre nem. Ha volt valaha ilyen hatás, az ennyi idő alatt elhomályosadhatott szerintem.
De magában a sejtés megfogalmazásában a Kérdezőnek alapvetően igaza van, pl. abban is, hogy a magyar nyelv a környező népek nyelveinél, indoeurópai nyelveknél valamivel ,,ragozósabb''. Gondolom ezt mérni is lehet olyasféle mértékekkel, metrikákkal, mint pl. morféma/szó arány.
A kérdéshez legjobban illeszkedő említést másutt Jean Gabusnál láttam, aki megemlíti, hogy szerinte az erősen ragozós eszkimó nyelvben a nyelv jellege hatással van az epikus műfajokra fejlettségére.
A kérdés nem hülyeség, csk nehéz kutatni. A magyarok már régóta itt élnek, kulturális termékeik szinte teljesen belesimultak az európai kultúrkörbe. Azoknál a népeknél, akiknél meg esetleg mérni lehetne néhány izgalmasabb sejtést, azok meg nagyon más, elsősorban tradicionális életmódot élnek. Efféle kisközöségekenél előfordul, hogy az epikus műfajok, nyelvi játékok terén hatalmas alkotásokat hoznk létre, népi eposzokat, vagy eleve a nyelvet munkálják meg, mesterségesen hoznak létre egész külön szókincsű nyelvváltozatokat (külön tabunyelvek, sámánnyelv, epikus mesemondók stb).
Ha ezeket a nyelvi játékokat, alkotásokat számoljuk, akkor tényleg érdekes számokat kaphatnánk. Itt azonban nem biztos, hogy a nyelv befolyásolta közvetlenül az eredményt, inkább az elszigetelt életmód és a sajátos ökológiai-gazdasági háttér lehet a közös ok, ami a nyelvet és az epikus kulturát is befolyásolja. Ezzel együtt is, születtek tanulmányok, amelyek közvetlenül vizsgálják magának a nyelv tipológiai jellegének a hatását is, elsősorban a gyerekek nyelvelsajátítása terén (The Acquisition of Polysynthetic Languages).
A harmadik kérdésre felelve, a viccek leheteséges hossza valószínűleg minden nyelvben korlátlan.
Egyes, nehezen ellenőrizhető állítások szerint a mondatok hossza korlátozott néhány, nagyon csekély számú kisnyelvben, de ez sem biztos. Több mondatból viszont azokban is bármit ki lehet mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!