A német nyelvben mi a különbség az Eigentümer és a Besitzer között? Melyiket mikor használjuk?
Az Eigentümer hivatalosabb, formálisabb szóhasználat.
Sajnos nem igazán tudom elmagyarázni, mert nekem ez ösztönösen jön, hogy a megfelelő szinonímát használjam, nem szoktam elgondolkodni rajta, hogy miért.
A jog így tesz különbséget: A Besitz egy szimpla dolog vagy tény, az Eigentum pedig a valamihez való/valami birtoklásához feljogosító jog.
A Besitzer az a személy, akinek a befolyása alá tartozik az adott dolog/tárgy/valami, és aki ezért hozzáférhet. Az Eigentümer pedig az a személy, aki az adott dolgot/tárgyat ténylegesen birtokolja.
Sok esetben az Eigentümer és a Besitzer ugyanaz a személy, de nem mindig.
Például: ha te veszel/örökbe fogadsz egy kutyát, akkor te vagy a Hundebesitzer/Hundeeigentümer. Ha bérelsz egy lakást, akkor te vagy a Besitzer, de az Eigentümer meg az a személy, akié a lakás, aki bérletbe kiadja.
Ha bérelsz egy autót, akkor te vagy a bérlés ideje alatt a Fahrzeugbesitzer, de a tulajdonos Fahrzeugeigentümer meg az a személy vagy cég, aki az autót kiadja bérletbe.
A köznyelvben a Besitz/Besitzer-t használják sokszor még akkor is, ha az Eigentümer-t értik alatta, mert az Eigentum/Eigentümer egy inkább a jogban használatos kifejezés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!