Mi az a "woke"?
LMBTQ plusz BLM, meg úgy általában "a fehér ember, pláne férfi, csak gonosz rasszista lehet és különbenis annyi privilégiuma van, hogy szégyellje magát"-hozzáállás. Ha egy kisebbséghez tartozol, akkor minden bajodért mindenki más (főleg fehér férfiak) a hibásak, te csak szegény áldozat vagy. Spékeld meg még összeesküvés elméletekkel, főleg a coviddal, de úgy általában az egészségüggyel kapcsolatban (big pharma irányít mindent, háttérhatalmak, ilyesmik), és nagyjából ott is vagy.
A szó egyébként azt jelenti, hogy felébredt/felébresztett.
Nehéz elmagyarázni. Ez az korszellem, amit fent vázoltam, ez a woke.
Filmes példák: kis hableány fekete kellett legyen az új verzióban, mert különben a nem fehér bőrű kislányok nem érzik magukat képviselve. Hófehérke sem hófehér (az új élőszereplősben), a törpék sem törpék, nehogy a kisebbségek sértve érezzék magukat. Hogy minden filmben pozitív módon és hangsúlyosan van feltüntetve a homoszexualitás. A főszereplő jobb, ha nem fehér férfi.
A kisebbségek (főleg nem fehér emberek, lmbt - ezen belül főleg a transzok) esetleges megbántásának még a lehetősége sem állhat fenn, a látszatát is kerülni kell, mert különben el vagy mondva minden rasszista, homo- és transzfób, kiereksztő egyénnek, és lehúzhatod a karriered a WC-n.
Egy színes bőrű színészt nem lehet kritizálni, akkor sem, ha bűn rossz az alakítása, mert az rasszizmus, ez is a woke része. Nem lehet azt mondani, hogy csak férfi és nő létezik, és a férfiak nem menstruálnak és nem szülnek, mert az transzfób. Ilyenek. Ezek összefoglaló neve a woke.
Tudtommal a "Stay woke!"bajtársias felszólításból jön, csak az ultrakonzervatívok elkezdték gúnynévként használni, így kapott egy olyan jelentést, hogy "ami nekem nem tetszik". A feketéktől jön, és azt jelenti, hogy állj ki magadért, és figyeld az elnyomás bármilyen jelét a hétköznapi életed során. Szisztematikus elnyomás tudatosulása, esetleges megtapasztalása, és az ellene folytatott aktív harc a woke.
Egyébként tényleg vannak idegesítő progresszívek, meg a filmiparban is van olyan trend (pl. az Oscarnál hivatalosan is), hogy pozitív diszkriminációt alkalmaznak, meg hogy erőltetnek bizonyos témákat, amik nem tipikusak, és nem kényelmesek. A művészet egyébként se egy konzervatív műfaj, és sokak szerint a hollywoodi produkciók eddig eleve túlzottan maradiak voltak (itt most főleg a castingra gondolok, a szereparchetípusokra, meg ahogy az iparban kezelték az embereket). Progresszív túlkapások, polgárpukkasztás az van. Rajtad múlik, hogy a trend vagy a csúszós lejtő magyarázatot fogadod el. Akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek lát. Szerintem ami a szó szoros értelmében woke, az a Watchmen sorozat például. A kis hableányt én nem láttam, de a színesbőrű Arieltől még nem lesz woke. Őt azért is castingolták, mert ez egy kornyikálós produkció, és őt a kora ellenére többször is jelölték Grammy-re. A történetről azt olvastam, hogy olyan sokat nem változott.
Konkrétan fekete színészek által megformált európai uralkodók is vannak elvileg történelmi filmekben is :D
Fordított esetbe elképzelhető, hogy híres fekete személyeket egy echte svéd formáljon meg?
Azonkívül a meleg szál is bele van fűzve, nemrég láttam egy angol hercegnő is biszexként van bemutatva, aztán semmilyen történelmi utalás nincs erre, csak a kötelező elem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!