Miért tud ojan sok román magyarul? Ott eszt tanuják idegen nyelvként a suliban?
Egyszer hallottam, hogy egy echte román valami effélét mond: sok román tanul magyarul, de kevés magyar románul.
Sajnálkozva mondta.
14:42 nagyon szépen leírta.
Csak annyit tennék még hozzá, hogy tényleg vannak románok, akik önszántukból meg akarnak tanulni magyarul. Szerintem ez szép gesztus, én annak érzem. A magyarok pedig, akik Romániában laknak, jó, ha megtanulnak románul. Elvégre, csak Románia. Tisztelet a kivételnek, de nagyon sok ember Erdélyben, nem tud románul. Nem,hogy helyesen tudna... Alig pár szó az egész tudománya.
Nem könnyű a magyar gyerekeknek, mert román irodalmat és nyelvtant is úgy kell tanuljanak,mint a románok. S ez már magában egy idegen nyelv. Ehhez jön még az angol, francia, olasz vagy német, iskolától függően. Tehát, míg mások 1 idegen nyelvvel küszködnek, addig egyesek 2vel. S anyanyelvi szintre kell törekedni, mindennapi használata miatt.
ami azt illeti...itt igenis SOK ember beszél románul, mivel anyanyelvként tanítják, másodszor ha csak 2 nyelvet kéne tanulnunk, akkor boldogok lennénk. A magyaroknak tanítják a román és a magyart, anyanyelv szinten, angol németet vagy franciát középfokon, és szintén ebből a 3ból még egy kezdőt is, + humán tagozatú középiskolában a latin is van. Emellett a románoknak van a román, mint anyanyelv és francia v angol középfok német v francia kezdőszint(esetleg spanyol vagy olasz is, de az ritka).
Most jön az én kérdésem, mért nem tud olyan sok magyar magyarul? Ott ezt idegennyelvként tanítják?? :D
mert akármennyire is meglepő,de Romániában is élnek magyarok. Közéjük tartozom én is, bár hivatalosan román állampolgár vagyok ,attól még az ereimben magyar vér csordogál...S ahogyan a többiek is mondták, tényleg nehéz egyszerre két nyelvet tökéletesen tudni, de aki akar, a meg tudja tanulni.:) (+ a idegennyelvről nem is beszéltem)
14/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!