Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért írják sokan a gyerekükrő...

Miért írják sokan a gyerekükről " X hónapos" helyett azt, hogy " X hós"?

Figyelt kérdés
A létező összes szótárban megnéztem, mindenhol a "hónapos" formát tartják helyesnek, a "hós" még csak nem is szerepel opcióként. Akkor mégis miért mondják/írják? Nekem ez nagyon idegenül, magyartalanul hangzik... Ugye, nem csak engem zavar ez?
2009. jan. 5. 12:39
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

egy szleng rövidítés, de azért csak megérted ha ezt mondják.

mindenkit más zavar, valaki a babuci, pocaklakó, babás szavakra van kiakadva.

engem az zavar mikor egy 1 év feletti gyerekre azt mondják pl hogy 23 hónapos. miért nem lehet azt mondani hogy majdnem kettö. oké a dokinak mondja hogy 23 de egy normál embernek mondja évben.

2009. jan. 5. 13:12
 2/13 anonim ***** válasza:
72%

Én még nem láttam "hós"-nak írva, de valóban nagyon csúnyán hangzik..

De a "pocaklakó"-tól is a frász kerülget ! :DD

2009. jan. 5. 15:24
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem csak egy rossz berögzültség. Szleng, rövidítés. Tényleg nagyon zavaróak de én a babácskától ,babucitól, pocaklakótól is kiakadok:S Mért nem lehet gyereknek vagy simán babának hívni?
2009. jan. 5. 15:31
 4/13 anonim ***** válasza:
0%

tényleg milegyen a pocaklakó helyett? nekem teccik

haslakó lepénylakó bentlakásos? ÁÁÁÁÁÁ:D

2009. jan. 5. 16:11
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
albérlő LOL
2009. jan. 5. 16:13
 6/13 A kérdező kommentje:

Hát, ha olyan rövidítés, mint a ma a -20-as korosztály körében a vok (avagy wok, hogy még trendibb legyen), a sya, cyja és társaik, akkor ekként is fogom kezelni. Csak sajnálni tudom, hogy manapság olykor már harmincas éveiben járó anyukák sem tudják rendesen használni az anyanyelvüket (pár éven belül talán felnő az a gengeráció, akik a létigét már vok, voksz, vok, vunk, voktok, voknak-alakban fogja ragozni)...

A "babácskától" nekem is feláll a szőr a hátamon, miért nem lehet egyszerűen babának hívni azt a szerencsétlen gyereket? Ugyanezt gondolom a "babás", "pocaklakós", "kismami" szavakról is. Bár alapjában véve pl. a "pocaklakó" szót aranyosnak találom, de ha egy barátnőm úgy jelentené be a terhességét, hogy "Képzeld, pocaklakós vagyok!", lehet, ott helyben szemberöhögném.

Mindenesetre köszönöm mindenkinek a válaszát, megnyugtattatok, hogy nem én vagyok a paraszt, amiért "hónapos"-t mondok "hós" helyett! :)

2009. jan. 5. 16:31
 7/13 A kérdező kommentje:
Bocs, elütés: nem "akik", hanem "aki" fogja ragozni a létigét. Mielőtt még egy okos ember kioktat. :P
2009. jan. 5. 16:33
 8/13 anonim ***** válasza:

A hós engem is zavar, a pocaklakó kifejezés szerintem aranyos, de persze nem fogom használni minden szövegkörnyezetben, csak ahova tényleg passzol.

Mindennek megvan a helye, a szavaknak is, a kifejezéseknek is. 24 éves nő vagyok, szóval nem feltétlen a 20-as korosztály, megbocsássatok, aki ennyire "elszlengesült"...

Bár van egy másik kérdés a kötelező olvasmányok olvasásával kapcsolatban, mennyire hasznos, és ahogy olvasom ott, nem trendi olvasni, kár, én szeretek. Lehet, hogy valamire mégis jó az olvasottság? :-)

2009. jan. 5. 22:38
 9/13 anonim ***** válasza:

Szerintem azért, mert van hónap és hó is, ezért a köznyelvben van hónapos és hós is. Vagyis rövidülés ragozása, ami még csak köznyelvben van.

Pocaklakó témakör: Próbáltam én is megérteni, hogy miért, de mi mást mondjon? Van egy X hónapos magzatom? Az olyan személytelen. Egy Y hónapos babám/kislányom/kisfiam/gyermekem? Megszületett vagy nem? Nem derül ki.

Dr. House után szabadon: élősködő :D

Én más becenevet adtam neki (és magamnak), míg a hasamban volt, de nem mindenki ad saját maga által alkotott becenevet a gyermekének.

2009. jan. 6. 14:08
 10/13 A kérdező kommentje:

Utolsónak: szerintem minden probléma nélkül meg lehet különböztetni ha valaki terhes, illetve ha már megszületett a babája: előbbi esetben "X hónapos/hetes terhes vagyok", vagy "az X-edik hónapban/hétben járok". Ha pedig megszületett: "van egy X hónapos kislányom/kisfiam". Szerintem egyik sem személytelen.

A "hós" kifejezés nem tartozik a köznyelvi normába, lévén egyetlen szótár sem tud róla, hogy ilyen létezne. Természetesen a "hó" szót használjuk, de kizárólag hivatalos közegben, dátumoknál. Ezért nem értem, miért használnak a kismamák egy ilyen régies, speciális alakot.

2009. jan. 6. 21:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!