Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Változik a nyelv, na de ennyire?

Változik a nyelv, na de ennyire?

Figyelt kérdés

"Az utak tele reggeltől estig folyamat kocsikkal." Nem folyamatosan vannak tele, hanem folyamat. Ez egy friss példa, de egyre többször olvasom így.

Másik példa, hogy ma már nem gyorsan csinálunk valamit, hanem gyors csinálunk valamit.

Ez a szóhasználat terjedőben van?

Tudtok még példákat az utóbbi időből a nyelv változására?

2024. febr. 26. 16:15
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
A nyelv egy élő dolog, folyamatOSAN változik. Ettől függetlenül a "folyamat", és "gyors" szóhasználattól a hajamat tépem...
jan. 2. 19:18
 12/13 BringaManó ***** válasza:

#8: "Ezek a rövidítések a beszédre is kihatnak. Egyre több olyat hallok, hogy "sztem", "asszem"(ez már egész széles körben elterjedt), "valszeg", stb."

ezek pont nem az írásból jönnek, hanem szóban alakultak ki, legalábbis az "asszem" és "valszeg" tutira, ezekben éppen azaz érdekes, hogy a speciális, kiejtett formát írjuk le (mint amikor olyat írunk, hogy "mennyé má" vagy "oszt jónapot").

a "sztem" kicsit más: a "sztem"-re igaz lehet, hogy írásban volt először (de én még szóban ilyet nem hallottam...), és vannak olyan ejtett formák ("sz'ntem", "sze'ntem"...), amelyeket viszont nemigen láttam írásban...

jan. 2. 19:59
 13/13 BringaManó ***** válasza:
#11: az teljesen normális, az öregek általában hajukat tépik a fiatalok szóhasználatától :-) (ez akkor is így volt, amikor te voltál fiatal ;-)
jan. 2. 20:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!