Változik a nyelv, na de ennyire?
"Az utak tele reggeltől estig folyamat kocsikkal." Nem folyamatosan vannak tele, hanem folyamat. Ez egy friss példa, de egyre többször olvasom így.
Másik példa, hogy ma már nem gyorsan csinálunk valamit, hanem gyors csinálunk valamit.
Ez a szóhasználat terjedőben van?
Tudtok még példákat az utóbbi időből a nyelv változására?
Itt is volt róla eszmecsere, hogy "dörög az ég folyamat’" :-)
(Esetleg gyors’ kommenteljétek oda a véleményeteket. :-)
#4 A 80-as években sem hallottam úgy, inkább csak az utóbbi időben, és inkább csak fórumokon olvasva.
#5 Köszönöm a linket. Hogyan találtál rá egy ilyen régi beszélgetésre? Más példákat is írtak a hozzászólásokban: iszonyat, rettenet, pont. Pl. iszonyat nehéz, rettenet rossz, pont arra gondolni.
Érdekes, hogy ezek már nem hangzanak számomra annyira idegennek, mint a folyamat és a gyors.
nekem is új ez a "gyors megírom", de én hallottam másoktól is, hogy szerintük már évtizedekkel ezelőtt is volt ilyen szleng. pl. az említett kommentek között is írják:
"a gyors ilyen használatát már gyerekkoromban is hallottam, (mondjuk 1990 körül) szóval az nem olyan új"
a posztra emlékezetből "találtam rá" (tudtam, hogy volt téma, és rákerestem a csopiban)
az egy érdekes csoport annak, akit érdekel a nyelv és a változásai – ott folyamat’ érdekes dolgokat írnak a kommentelők... :-)
Neked pedig az kerülte el a figyelmedet, hogy nem szimplán "ez a forma" van terítéken, hanem mindenféle toldalékolt szerkezet. Nem csupán a határozói képzőket kezdjük elhagyni, hanem mindenféle toldalékot, mint ahogyan azt az én példáimból is láthattad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!