Hány dz betűs szó jut eszetekbe?
Figyelt kérdés
Elég ritka betű.2024. febr. 25. 21:55
11/24 A kérdező kommentje:
#7 a cs betű nem a c és az s, hanem a t és az s összefonódása. Érdekesség, hogy a c hangunk is egy úgynevezett digráf, a t és sz hangok keresztezése, ott mégis csak egy betűt használunk rá (régen persze volt cz is, ott sem volt a hangnak semmi köze a két másik hanghoz). Az sz-nek pedig semmi köze az s és z betűkhöz, ez egy teljesen különálló hang, ugyanúgy, mint a zs, csak valamiért így írjuk őket.
2024. febr. 25. 22:48
12/24 anonim válasza:
11 hát én ha c-st vagy t-s-t mondok egymás után, nekem ugyanúgy kócolódik a nyelvem.
"Az sz-nek pedig semmi köze az s és z betűkhöz, ez egy teljesen különálló hang,"
Pont ezt mondom, hogy a dz-n kívül mindenhol egy különálló hang keletkezik, ezt a dz-nél nem érzem.
13/24 A kérdező kommentje:
#12 úgy értettem, hogy ha egy szóban az s és z betűk egymás mellé kerülnek, nem lesz belőlük sz hang, csak ha sz hang van a szóban. A nyílás+záró szóban nem ejtesz sz betűt, maximum s-t és z-t külön-külün, gyakoribb esetben pedig kiesik az s hang, és megkettőződik a z hang (nyílázzáró). Így az sz hangunk semmi esetre sem egy digráf, tehát nem az s és z hangok kombinációja.
2024. febr. 25. 23:09
14/24 A kérdező kommentje:
Bocsánat, a digráf nem ezt jelenti. Az sz egy digráf, mert 2 betűt használunk 1 hang leírására. Nem tudom az ideillő szót.
2024. febr. 26. 00:05
15/24 anonim válasza:
borsódzik (a hátam), erre a kaptafára talán még tudnék néhányat
meg az edző és a bodza jutott eszembe
meg a pedzeget
és én se értettem sose
16/24 anonim válasza:
Bocs az offért:
"külföldi eredetű" magyar kifejezés:
LeD Zeppelin... :D
17/24 anonim válasza:
Betűként valóban ritka, de csak azért, mert sok szót a szóelemzés elve szerint írunk. Ha azoknál a szavaknál is a kiejtés elvét követnénk, sokkal többet haszálnánk a dz-t, hiszen kiejtett hangként (zöngésülő c-ként) sokszor előfordul: viddzből mondtam, ebben perdzben, Mit láddz benne?, kéddzónás klíma
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!