Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A finnugor nyelvekben mennyire...

A finnugor nyelvekben mennyire általános a magánhangzó-harmónia?

Figyelt kérdés
2024. febr. 17. 08:57
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Ismét 6-os vagyok. Nekem az okoz némi gondot, hogy idegen szavak esetén mi a helyes. Például: kiejtve a pendrájvot helyesnek érzi a fülem. De leírva a pendrivet és a pendrivot egyaránt furcsának találom. Hogy ne bántsa a szememet, kötőjellel szoktam írni, pendrive-t, de nem tudom mi a helyes. Amikor ezt tanultam, még nem volt ennyi idegen szó, ezért erről nem tanultunk semmit.

Talán azért van az, hogy egyik nyelvben használják a harmóniát, más nyelvekben pedig kevésbé, mert egyikbe sok idegen szó szivárgott be, a másikba meg alig néhány.

2024. febr. 27. 20:51
 12/14 anonim ***** válasza:
Kérdező, a 10-es hozzászólásodhoz: A feleségem mindig azt mondja, hogy "pisilok". Erre mindig felkapom a fejem, mert nagyon bántja a fülem, és vitatkozunk a helyességén. Magyar szó, magas hangrendű, mély hangrendű toldalékkal. Akkor most neki van igaza? De ha azt hallom, hogy kakilok, az nem bántja a fülem, a kakilek a lenne furcsa. Akkor most mi a helyes, nem igazak a régen tanult szabályok? Vagy nagyon sok a kivétel? (Bocsi, hogy ilyen csúnya szavakat használtam példának, de ez jutott eszembe!)
2024. febr. 27. 21:03
 13/14 anonim ***** válasza:

Kérdező a 10-es hozzászólásodban felhozott példákra:

Sirok, gyíkok jól hangzik

A nyír mint ige esetén a nyírok szóval nincs semmi bajom. De a nyírfa esetén többes számban a nyírek hangzik számomra helyesnek.

A fing esetén pedig én úgy értelmezem, hogy a fingik esetén valaki más teszi, a fingok esetén pedig én.

Ha ekkora összevisszaság van, akkor létezik még egyáltalán a harmónia?

2024. febr. 27. 21:24
 14/14 A kérdező kommentje:

#12 A pisi és a kaki szónak a pisa, illetve a kaka az eredeti változata, ezekhez illik a mély hangrendű toldalék. Mondjuk a pisi ragozása nyelvjárásfüggő, én azt szoktam mondani, hogy pisilek.

#13 Igen, ha a fára vonatkozik, akkor magas hangrendű, az valószínűleg eredetileg is így hangzott. A fingik végén az -ik toldaléknak nincs mély hangrendű változata, azt hangrendtől függetlenül így mondjuk.

Amúgy jól megtaláltuk a gusztusos példákat :D

2024. febr. 28. 07:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!