Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért mondja mindenki azt...

Miért mondja mindenki azt hogy bulgár?

Figyelt kérdés
Csak egyszerűen nem értem hogy miért van az hogy sok igen tájékozott és művelt embertől is azt hallom hogy Bulgária lakóit bulgároknak nevezi. Helyesen márpedig ugye bolgárok.
2010. okt. 18. 17:21
 1/8 anonim ***** válasza:
70%
az élet nagy problémái...
2010. okt. 18. 17:29
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Akik Hollandiában élnek azok a hollandok, nem a hullandok ;) Akkor miért ne lehetne bulgár? Persze tudom, hogy nem az, de a kivételes esetek általában nem szoktak jól menni az embereknek.

Dánia->dánok

Norvégia->norvég

Portugália->portugál

Nade Bulgária->bolgár! :)

2010. okt. 18. 17:29
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Régen így hívták óket,nem bolgároknak. Gondolom,onnan maradt meg az a név.
2010. okt. 18. 17:39
 4/8 A kérdező kommentje:
jó rendben, nem is akarok én itt igazából nagyképűsködni meg semmi, csak valahogy ez számomra eléggé alap dolognak hangzik hogy ezt a kivételt tudja az ember
2010. okt. 18. 17:44
 5/8 anonim ***** válasza:
77%
Én is tudom, hogy így kéne mondani, de a fent említett szabályszerűség miatt általában és is bulgárt írok.
2010. okt. 18. 18:02
 6/8 anonim ***** válasza:
54%

De igen művelt és tiszteletre méltó nyelvészek meg azt mondják, a nyelv nem egy állandó, egzakt dolog, folyamatosan változik, a beszélői alakítják.

Így ha mindenki azt mondja hogy "bulgár" akkor ők bulgárok és nem "bolgárok". Mert mi alapján mondod azt, hogy ez helyes, az meg helytelen? Kivétel volt valamikor, de most már betagozódott.

Ugyanezt tartják egyébként például a "Szobába vagyok"-ról, ha a többség nem használja a ban-ben ragot, akkor az kikopik a nyelvből és kész. És pár év és ez lesz a helyes. A szobában vagyok pedig nem.

A nyelv már csak ilyen.

2010. okt. 18. 19:05
 7/8 anonim ***** válasza:
Én még sosem hallottam senkitől a bulgárok változatot.
2010. okt. 18. 20:25
 8/8 anonim ***** válasza:
A "bulgár" név sem helytelen, de az a mai bolgárok előtt ott élő török népcsoport neve volt.
2010. okt. 20. 23:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!