Miért van az, ha a latin szóba kerül, egyből mindenki az orvosira gondol?
A latin nyelv, és kultúra, irodalom, lexika műveltségi ill. humán tárgyakra jellemző dolgok, de szinte az összesre.
A latin nyelv egyértelműen az indoeurópai nyelvészetben ad jelentős alapot, és szinte majdnem mindegyiket a latin nyelvtan magába foglalja, vagyis ha valaki tudja ennek a nyelvnek a nyelvtanát, akkor az indoeurópai nyelvek alap (!) nyelvtanát tudja.
A latin nyelvű irodalom az irodalomban elengedhetetlen; ez az egyetlen tantárgy, ahol gimnáziumban eredeti idegennyelvű irodalommal foglalkoznak.
Az antik római-görög kultúra pedig az egész Európa fejlődésének a magja.
Szakonként az idegen szavak magja is latin vagy görög, váltakozó mennyiségben. (a biológiai szavaknak a nagyobb része görög eredetű; a nyelvészet terminus technikusai pedig latin eredetűek)
Ugye ez egy klasszikus humán komplexum(nak kéne lennie), de viszont amikor az idegen nyelvek között a holt nyelvek is egy cikkben szerepet kapnak, akkor miért mondják azt, hogy az orvosi az a szakma, ahol a (irodalmi) latin leghasznosíthatóbb. A medikus latinban egyáltalán nem függ össze se Ciceróval se Tacitusszal, se Horatiusszal, se Naso latinságával. A köznép nem a "humán komplexum"-féle tudja a latinról, hanem azt, hogy ez bizony az orvosihoz meg a joghoz kell. Az utóbbi az oké, de az előbbi az nem.
köszönjük Emese.
Büszke lehetsz magadra, hogy ennyi mindent tudsz és még rajolsz is vele.
Ha meg már frusztrál a sok tudás akkor légyszíves állj ki az utcára, és prédikálj nekik, térítsd meg a sok tudatlant.
Hátizé... Szerintem a latin egy nagyon túlértékelt nyelv. Nem is értem miért kell még mindig így ragaszkodni hozzá bármilyen területen.
Persze tényleg ez a nyugat nyelveinek alapja, de a miénknek nem.
Első, te rohadt bunkó vagy.
válasz:
Nekem a latinról mindig a filozófia jut eszembe, meg azok a régi regények, amiket teletűzdeltek nagy igazságokkal, s persze latinul írva.
hol használnak az orvosok latint? Én angolul tudok, az összes orvosi leletet tudom olvasni. Ma már az orvostudomány nyelve az angol.
"A latin nyelvű irodalom az irodalomban elengedhetetlen; ez az egyetlen tantárgy, ahol gimnáziumban eredeti idegennyelvű irodalommal foglalkoznak. " -ezt meg egyszerűen nem értem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!