Létezik még Magyarországon tájszólás?
#11 Reisz András nem tudom hogy jön ide, ő nem Magyarországon született.
#12 Ziher? Te mit néztél? A 80-as évek végétől kezdve a 90-es évekig tartó "sorozat" volt. Egyébként meg nálunk valamiért kedvelt volt a fekete-fehér filmezés, annak ellenére hogy pédául a Tanú régebbi film mégis színes. Gondolom a hatás kedvéért. A beleböffentésedet értékeltem is. (-1)
A 10-es válaszolónak teljesen igaza van.
Én csak annyit tennék hozzá, hogy szerintem a 2000-es években a Mónika-show nagyban hozzájárult ehhez, hogy a tájszóláshoz az emberek a butaságot társítsák. A műsör hatalmas népszerűségnek örvendett, mi is néztük barátokkal, mert jókat lehetett röhögni, már akkor ezek voltak a mémek. De ugye, akkoriban nem nagyon volt internet, a TV volt a közösségi média és ebben a műsorban szinte kizárólag erős tájszólással beszélő emberek szerepeltek, és sajnos pont nem a legélesebb kések a fiókból. Így aztán az átlagember, aki élőben nem találkozott erős tájszólással beszélővel, csak az idiótákat látta a Mónika-showban, ezt a képzetet társította mellé. És ez vezetett oda, hogy míg más országokban az emberek kincsként tekintenek a saját nyelvjárásukra, pont, hogy nem a média által használt irodalmi nyelvet favorizálják, hanem a saját kis helyi tájszólásukat, addig Magyarországon a fiatalabb korosztály úgy igyekszik ettől megszabadulni, mint a véres zsebkendőtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!