Létezik még Magyarországon tájszólás?
Én is ő-zök....
gyertök,mönnyünk,stb
53F
Szegedi vagyok. A fiatalokra már kevésbé jellemző, de még mindig vannak köztük is akik " ö-znek ".
Idősebbek közt viszont gyakori.
Én nem úgy beszélek ( 45 éves vagyok ). Apukám sem, anyukám viszont igen :)
Egyébként ez társadalmi státusztól is függ/függöt? Mennyire gyakori mondjuk egy hétköznapi, nem buta embertől?
A sorozat amit láttam a 90-es évek környékén készült. És nahyon sokan erős tájszólással beszéltek benne, kb olyan stílusban mint ahogy a most körülöttem lévők közül a nagyon buta emberek beszélnek. A Petrenkó nevezetű ember egy vállalkozó volt akinek szabadalmai voltak, ha tényleg az ő szabadalmai voltak, gondolom volt sütnivalója is.(?) Az egykori polgármester nem tűnt hülyének, de nála is megvolt ez a tájszólás.
10 különböző magyar nyelvjárás létezik, Ózdon de főleg a Felvidéken a palóc tájszólás a jellemző, aminek jellegzetes az a betűk kiejtése. Visszaszorulóban vannak a nyelvjárások a városiasodás hatására. Trianon után Budapest úgy ledominálta az országot, hatással van a kultúrára sőt a beszélt nyelvre is. Ma országszerte épp úgy beszélnek a fiatalok mint Pesten, beleértve a szóhasználatot és a kiejtés is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!