Magyarországon vannak olyan magyar nemzetiségű,25 alatti emberek, akik erős tájszólással beszélnek? Ha igen, az ország melyik részén?
Győr-Moson-Sopron megye környékén, főleg kisvárosokban nagyon gyakori az erős tájszólás fiataloknál is. Nekem Csornáról van tapasztalatom. Első osztályos voltam amikor odakerültem, és voltak eleinte gondjaim..
Eleve azzal kezdte a tanár és az igazgató első nap, hogy "Kő föstűkönyv?"
Nagyon nem értettem 7 évesen, így valakinek fordítani kellett, mert ötödik alkalomra sem értettem :D
De az akkori osztálytársaimnak a legtöbbjének ilyen tájszólása volt. Ami még új volt, hogy minden mondat végére oda tették, hogy "ám". Például: "Énis vó'tam Győrbe' ám".
Vagy amikor valamit megakartak nézni, akkor a "had ni" vagy a "had lám" hangzott el.
Szegeden is voltam sokszor, de nekem nem tűnt olyan erősnek az ö-betűzés mint például Csornán.
Minden nap úgy mentünk haza a testvéreimmel, hogy mennyi mindent nem értettünk még a tanároktól sem :D
Eleinte nehezen ment a beilleszkedés is ezmiatt.
Sőt, volt olyan osztálytársam alsóban, aki megkérdezte, hogy magyar-e az anyanyelvem, mert mindent háromszor kellett nekem elmondani :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!