Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A Németben a Sie ugyanazt a...

A Németben a Sie ugyanazt a logikát követi, mint a magázás magyarul?

Figyelt kérdés
Ugyanakkor, ugyanolyan kontextusban szokás használni ezt a tiszteletteljes formát?

2023. jún. 25. 22:06
 1/7 anonim ***** válasza:
81%
igen
2023. jún. 25. 22:30
 2/7 anonim ***** válasza:
84%
Nyelvtanilag igen, de náluk kevésbé elterjedt a tegeződés. Nálunk szinte elképzelhetetlen, náluk meg teljesen normális, ha egyidős, akár egy irodában is dolgozó kollégák magázódnak, még akkor is, ha már 10 éve együtt dolgoznak.
2023. jún. 25. 22:36
 3/7 anonim ***** válasza:
74%

2 Ez sokmindentől függ. Pl. egy Siemensben alapból teges mindenki mindenkit.

A vasiparban pl. sokkal régimódibbak, ott betartják, hogy a főnök és beosztott magázódik. Egy sinten levők egy korúak tegeződnek, ha látható korkülönbség van, akkor az idősebb ajánlhatja fel.

Nekem pl. fura volt, hogy mérnökként a velem egyidős technikusom magázott kb. 1 évig, pedig pár hónap után mondtam, hogy részemről tegeződhetünk.

Azt mondta ahhoz be kell együtt rúgnunk egyszer. Nem így lett, de kb. egy év után kiengedett annyira, hogy elkezdett tegezni.

2023. jún. 26. 00:17
 4/7 anonim ***** válasza:
91%
Igen, de ahogy egy valaszolo irta, nem tegezik egymast rögtön az emberek, pl. meg a szomszedok sem, ha egy olyan hazrol van szo, ahol a lakasok berlakasok. Ha a hazban öröklakasok vannak, a tulajdonosok azert tegezik egymast egy idö utan, mert a gyülesek utan meg aperot rendeznek egymas között. En pl. kifejezetten udvariatlannak tartom, ha Magyarorszagon engem - valaki letegez, ha ferfi (nö vagyok). De ez ritkasag.
2023. jún. 26. 06:56
 5/7 anonim ***** válasza:
91%
Igen, ez így van, illetve ahogy előttem már ketten írták, a németeknél nem gyakori a felnőttek közötti tegeződés
2023. jún. 26. 21:17
 6/7 anonim ***** válasza:
17%

Mondjuk engem a 2 proli cáfolata érdekelne, aki lepontozta az utóbbi 15 évben szerzett tapasztalatomat.

Gondolom ahhoz nem annyira lesz gerinc, hogy leírják.

2023. jún. 26. 22:02
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :)
2023. jún. 29. 18:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!