Már többször találkoztam azzal, h valaki a magázást kerülve a megszólított személy nevét használja. Ez így helyes a magyar nyelvben?
Pontosítok. Pl. beszélgetek valakivel aki nem akarja az “Ön” szót használni helyette a keresztnevemet mondja.
“Önnek megfelel az időpont?”
Ha pl. Ádám a keresztnevem,
“Ádámnak megfelel az időpont?”
Ez engem annyira irritál, h kezdetben azt hittem, h valaki másról van szó akit szintén Ádámnak hívnak.
A magyar azt engedi meg, (nem megköveteli, de tolerálja,) hogy magázás esetén a pozíciója szerint szólítsanak meg valakit: Ha az Elnök úr beleegyezik..., Az Igazgató úr óhajt egy kávét? A Mérnök úr ráér egy percre? A Tanár úr már kijavította a dolgozatot? Hozott a Postás úr ma is levelet? (Mellesleg az szokott irritálni, amikor valaki szó szerint így használja angolul is.)
Külön megszólításként (tehát nem a mondat részeként) használnak keresztnevet, ez is újabb kori anglicizmus, de már elfogadott, és elterjedt:
Ádám, Ön hol dolgozik? Katalin, maga is kér kávét?
Szerintem a tévés kvíz műsorokban kezdték, amikor átvették a gyakorlatot, hogy minden résztvevőt a keresztnevén mutatnak be, ugyanakkor erőltetettnek és magyartalannak érezték (nagyon helyesen) hogy mindenkivel tegeződjenek, maradt tehát a keresztnév + magázás.
(...)maradt tehát a keresztnév + magázás.“
Ezt nem kérdőjelezném meg.
“Ádám, önnek megfelel az időpont?”
Viszont azt nem érzem helyesnek ha a fenti mondatból kihagyják a magázást és csak a keresztnevet használják.
“Ádámnak is megfelel az időpont?”
Ez úgy hangzik mintha nem is rólam, hanem egy másik Ádámról lenne szó.
5, De ha a magázást kihagyják, a személyragot miért hagynák meg? Ez így nem helyes, és nem is jellemző, hogy így használnák.
Ádám, önnek megfelel -> Ádám, megfelel. Így helyes, ha kihagyják a konkrét magázást.
9: ????
Ebben a verzióban azt hagyták ki, hogy KINEK felel meg.
- Ádám, Önnek megfelel.
- Ádám, neked megfelel.
- Ádámnak megfelel.
Ez a három helyes nyelvtanilag, csak a harmadik mást jelent.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!