Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy tanultad meg az összes...

Hogy tanultad meg az összes magyar nyelvjárást?

Figyelt kérdés
Hogy fejlesztetted a magyar nyelvtudásod?

2023. ápr. 19. 11:40
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Én a nagykönyvtárakban próbáltam, a cirillbetűs katalógus alapján kölcsönöztem ki Menovscsikov műveit és Jemeljanova Ekatyerina Rubcova műveit. Ma talán kicsit megkönnyítené a munkát, hogy a Bering-szoros túloldalán, pontosabban szólva a politikailag már az USA-hoz tartozó Szent-Lőrinc szigeten ugyanezt az eszkimó dialektust beszélik.

Sajnos az igazán kezdéshez szóló anyag kevés, a szovjet és az amerikai oldalon is egyaránt. Amit most használok afféle kiindulópontnak, az ez:

[link]

minden korlátjával együtt talán ez ad egy jó keresztmetszetet.

Ami igazán jó lenne, az ez

Steven A. Jacobon:

A Practical grammar for the St. Lawrence Island/Siberian Yupik Eskimo language

de úgy néz ki, gyalázatos a hozzáférhetősége, nem gondoskodtak eléggé az újrakiadásról, sőt az alaszkai sulikban sem túl könnyű elérni.

Viszont ha az ember nem ragaszkodik ehhez a nyelvjáráshoz, akkor már bővebb a kép.

- Central Alaskan Yupik

- Greenlandic language

E két eszkimó nyelv hozzáférhetősége nagyságrendekkel jobb.

Grönlandi eszkimó:

[link]

A Central Alaskan Yupik nyelvhez pedig rá kell keresni:

Steven A. Jacobon:

A Pracical grammar for the Central Alaskan Yupik Eskimo language

keresgélés után vannak gazdag részletekre mutató anyagok

2023. ápr. 19. 17:22
 12/14 anonim ***** válasza:

Gépelési hiba javítása:

Steven A. Jacobson:

A practical grammar for the Central Alaskan Yup'ik Eskimo language

2023. ápr. 19. 17:34
 13/14 anonim ***** válasza:
100%
#11: És látsz rá esélyt hogy valaha beszélni fogsz valakivel ezen a nyelven? Pláne anyanyelvűvel?
2023. ápr. 19. 17:50
 14/14 anonim ***** válasza:

A Szent-Lőrinc-szigeti eszkimó nyelvre tudnék beszédpartnert találni, mert összeszedtem néhány profilt Facebookról még anyanyelvét tartó, sőt azt aktívan videókon be is mutató anyanyelvűekkel. Tagja vagyok ugyane nyelven csoportoknak is.

Viszont amig legalább korlátozott aktív beszédkészséget nem érek el, addig nem akarok élő kapcsolatba ténylegesen is bocsátkozni. Egyelőre tudásom passzív. Meserészleteket megértek, de csak szerencsésen egsszerű szövegrészletekben.

2023. ápr. 19. 17:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!