A németországi magyarok beszélik a helyi nyelvjárást is?
Vannak, akik sok év után is csak a magyart beszélik.
Ha ott élsz hosszabb ideig, és tényleg beszélsz az ottaniakkal, akkor rengeteg tájszót/helyi szóhasználatot tanulsz el tölük, tehát valamennyire feltétlen a helyi nyelvjárás is belejön.
De a legtöbb esetben eleve az ottaniak sem töményen a nyelvjárást használják, hanem föleg a szóhasználatban van eltérés, szóval, ha kicsit is odafigyel valaki, akkor elég jól meg tanulhatja az ottani nyelvhasználatot.
Olyan, aki tisztán az adott Mundart-ot használja, elég kevés van, mert nem tanítják sehol.
Ráragad az emberre a helyi dialektus, de azért ahhoz több evtized kell h teljesen átvegyek.
Eleve a munkahelyen - ha külföldiek is vsnnak - megpróbalnak valamelyest hochdeutschot beszelni.
Nekem sok ismerősöm van itt Ausztriában akik 5-8-10 eve vannak/elnek itt es nem tudnak egy mondatot se nyeltanilag helyesen el/kimondani. Itt Bécsben pl az asszony mar raszol az unokaöccsre ha nyelvjarasba beszel mert a kulturembernek illik hochdeutschban beszelnie. Én ertem a becsi dialektot mert az van itt, de multkor megalltunk bad ischl fele valami eldugott helyen abból egy szot sem ertettem. A volt kollegam meg niederösterreich dialektben beszel azt meg a becsi sem ertette meg :D azt mondja ez egy igazi paraszt.
[link] ebbe nézz bele. Szerintem feher hollo ha valaki igy tud beszelni magyarként. Egy ido tudsz persze ha ebbe élsz de a tobbseg nem fog sosem.
Mi Hessen tartományban élünk a párommal. Mikor kiköltöztem nagyon furcsa volt, hogy az "ch"-t itt inkább "s"-nek ejtik, nem "h"-nak. Pl az Ich kiejtve inkább Is lesz :) Mivel én is Hochdeutsch-ot tanultam otthon, ez eleinte furcsa volt, de már fel sem tűnik. És mivel évek óta itt élek, már én is így ejtem a szavakat, anélkül, hogy észrevenném. Ráragad az emberre egy idő után, mert nap mint nap így hallja.
Ami szerencse, hogy itt alapvetően nagyon szépen és tisztán beszélnek, ilyen kis apróságokat leszámítva. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!