Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A németországi magyarok...

A németországi magyarok beszélik a helyi nyelvjárást is?

Figyelt kérdés
Például a Regensburgi magyarok tudnak e Bairisch, az Augsburgiak Schwäbisch, a Frankfurtiak meg Hessisch?

2022. szept. 18. 17:32
 1/9 anonim ***** válasza:
98%

Vannak, akik sok év után is csak a magyart beszélik.

Ha ott élsz hosszabb ideig, és tényleg beszélsz az ottaniakkal, akkor rengeteg tájszót/helyi szóhasználatot tanulsz el tölük, tehát valamennyire feltétlen a helyi nyelvjárás is belejön.

De a legtöbb esetben eleve az ottaniak sem töményen a nyelvjárást használják, hanem föleg a szóhasználatban van eltérés, szóval, ha kicsit is odafigyel valaki, akkor elég jól meg tanulhatja az ottani nyelvhasználatot.

Olyan, aki tisztán az adott Mundart-ot használja, elég kevés van, mert nem tanítják sehol.

2022. szept. 18. 17:44
 2/9 anonim ***** válasza:
96%

Ráragad az emberre a helyi dialektus, de azért ahhoz több evtized kell h teljesen átvegyek.

Eleve a munkahelyen - ha külföldiek is vsnnak - megpróbalnak valamelyest hochdeutschot beszelni.

2022. szept. 18. 17:44
 3/9 anonim ***** válasza:
93%
én pár mondat erejéig tudom utánozni a salzburgi lakótársamat, de csak limitált szókinccsel... de kint élek négy éve és nagyjából az anyám-öcsém-legjobbarát háromszöggel beszélek csak magyarul, meg előtte már tudtam felsőfokon. valóban beszélni és ismerni külsősként nem tudom mennyire lehet. utánozni persze igen, de ösztönösen nem fog jönni.
2022. szept. 18. 17:58
 4/9 anonim ***** válasza:
91%
Van aki igen, van aki nem.
2022. szept. 18. 18:22
 5/9 anonim ***** válasza:
Paolócul sem tud minden magyar.
2022. szept. 18. 19:15
 6/9 grafno ***** válasza:
50%

Nekem sok ismerősöm van itt Ausztriában akik 5-8-10 eve vannak/elnek itt es nem tudnak egy mondatot se nyeltanilag helyesen el/kimondani. Itt Bécsben pl az asszony mar raszol az unokaöccsre ha nyelvjarasba beszel mert a kulturembernek illik hochdeutschban beszelnie. Én ertem a becsi dialektot mert az van itt, de multkor megalltunk bad ischl fele valami eldugott helyen abból egy szot sem ertettem. A volt kollegam meg niederösterreich dialektben beszel azt meg a becsi sem ertette meg :D azt mondja ez egy igazi paraszt.

[link] ebbe nézz bele. Szerintem feher hollo ha valaki igy tud beszelni magyarként. Egy ido tudsz persze ha ebbe élsz de a tobbseg nem fog sosem.

2022. szept. 18. 20:24
 7/9 A kérdező kommentje:
#6 Meghalgattam, is valjóába Hochdeutsch csak egy kis osztrák-bajor beütésel. Teljesen meglehet érteni.
2022. szept. 18. 20:57
 8/9 anonim ***** válasza:
#5 Ez a z "ao" nyírségi, a palócra az "á"-zás jellemző.
2022. szept. 19. 19:44
 9/9 anonim ***** válasza:

Mi Hessen tartományban élünk a párommal. Mikor kiköltöztem nagyon furcsa volt, hogy az "ch"-t itt inkább "s"-nek ejtik, nem "h"-nak. Pl az Ich kiejtve inkább Is lesz :) Mivel én is Hochdeutsch-ot tanultam otthon, ez eleinte furcsa volt, de már fel sem tűnik. És mivel évek óta itt élek, már én is így ejtem a szavakat, anélkül, hogy észrevenném. Ráragad az emberre egy idő után, mert nap mint nap így hallja.

Ami szerencse, hogy itt alapvetően nagyon szépen és tisztán beszélnek, ilyen kis apróságokat leszámítva. :)

2022. szept. 20. 15:14

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!