Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy tanultad meg az összes...

Hogy tanultad meg az összes magyar nyelvjárást?

Figyelt kérdés
Hogy fejlesztetted a magyar nyelvtudásod?

2023. ápr. 19. 11:40
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem tanultam meg.
2023. ápr. 19. 12:39
 2/14 anonim ***** válasza:
76%
Nyelvtudásra gondolsz te, a nyelvjárás mást jelent.
2023. ápr. 19. 14:02
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Mire gondolsz pontosan?
2023. ápr. 19. 14:24
 4/14 A kérdező kommentje:
Minden magyar nyelvjárást meg szeretnék ismerni és tanulni, minél nagyobb tudással rendelkezni a magyar nyelvet illetően.
2023. ápr. 19. 14:38
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
sehogy?? minek? nem akkora ez az orszag hogy annyi kulonbseg lenne a nyelvjarasok kozott hogy ne ertsuk egymast
2023. ápr. 19. 14:40
 6/14 A kérdező kommentje:
Magyartudásodat hogyan fejlesztetted?
2023. ápr. 19. 14:44
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
beszelgettem a kornyezetemben elokkel. meg ugye az is segitett hogy magyar vagyok, magyarorszagon nottem fel
2023. ápr. 19. 14:48
 8/14 anonim ***** válasza:

A Károli Biblia és néhány régi szépirodalmi műre emlékszem vissza úgy, hogy hozzájárult ahhoz, hogy a magyar nyelv ne jelentsen számmra egyet a magyar szabvánnyal (hiszen az utóbbi csak egy részszelete a magyarnak mint teljes nyelvi jelenségnek)

Meg még amikor cigányok között voltam lovári cigány nyelvet tanulni, és hallottam ugyanazokat a cigányokat magyarul beszélni, az is felmutatott érdekes nyelvi jelenségeket.

Sajnos mindez önmagában persze kevés, magyar nyelvtudásom valódi fejlesztésére nyilván ezeknél az eseti élményeken túl több kellene.

Egyelőre a latinnal küszködök, illetve Szibéria nyelvei közül a Szibéria eszkimóval. A latin kicsit segít a Károli Biblia igeidők közül azok megértésében, amelyek a latinnal párhuzamba állíthatóak (hírhedt példa a futurum perfectum, amit állítólag a régies -and/-end rag nagyjából lefedett), illetve a praesens perfectum vs praeteritum imperfectum megkülönböztetést, amit nem egészen pontosan, de durva elcsúszásokkal valamennyire leképzett a magyar -t múlt illetve látá, nézé alakok kettőssége.

Szibéria vad- és kisnépeinek nyelvei ugyan nem közvetlenül de nagy közvetettséggel legalább a magyar jelenségek általánosabb szinten való megértésében segítenek (rossz példa: ergativusz, ami nem is létezik a magyarban, bár bizonyos analóg jelenségek igen).

2023. ápr. 19. 16:29
 9/14 anonim ***** válasza:
Ha most kéne hirtelen valamit tennem, akkor a MEK-ből, a Magyar Elektronikus Könyvtárból szedném össze a régibb nyelvezettel írt műveket főleg XIX-XVII. századiakat. Nagyobb merítést talán a nagyobb budapesti nagykönyvtárakból lehet szedni magyar nyelvjárások terén. Elvileg erdélyi meg vidéki cigányoktól lehet sok jót tanulni, de az ember nehezen tud kapcsolatokat építeni e téren, nekem is csak igen kicsiny mintám volt.
2023. ápr. 19. 16:43
 10/14 anonim ***** válasza:
#8: eszkimó nyelvet hol lehet tanulni?
2023. ápr. 19. 17:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!