Mit csináltam rosszul az életemben, ha 29 éves koromra 18 év angol tanulás után diplomásként is csak egy gyenge angolt tudok felmutatni miközben ilyen szakadt emberek jól beszélnek németül?
Nyilván a vámoltatot sötétbőrű fickóra gondolok. Diplomám van, de az angollal mindig szenvedtem, nagy küzdelem árán lett meg a könnyített (origo/dexam) középfokú. Államvizsga óta nem is használom és azóta még brutálisabban felejtettem.
Nem értem meg a szavakat, nem tudom felfogni a mondatok jelentését, nem tudom magam elé gondolni amit más gyorsan elhadar.
Azon gondolkoztam sokat, hogy lehet a nyelvtudás nem is tudás hanem rátermettség függvénye. Mindig visszahúzódó, szótlan ember voltam aki magyarul is alig beszél (barátaim sincsenek), külföldre nem utazok és bepánikolok még akkor is ha anyanyelvemen vmit nem tudok rendesen kifejezni, nemhogy idegen nyelven.
Más is jár hasonló cipőben?
"nyelvtani vázlat+szószedet dogák vannak"
Még ilyen körülmények között is: mi akadályozza meg a diákokat abban, hogy ne csak puskázással éljenek túl, hanem megtanulják a nyelvtant is meg a szavakat is hosszabb távra - aztán pedig ezeket felhasználva olvassanak, mindenfélét hallgassanak, nézzenek angolul, és így egyre jobbak legyenek? Hiszen manapság már mindenféle erőfeszítés nélkül is dől rájuk az angol mindenhonnan, ha hagyják, nem úgy, mint a szegény ezeréves tanárnénijük idejében, akitől egyébként eleve el lehetne tanulni pl. azt, hogy hogyan legyünk kitartóak, hiszen az ő idejében még nem úgy volt, hogy mindenfelől dőlt rá az angol az emberre, hanem neki kellett pedáloznia, ha autentikus angol anyagokhoz akart hozzáférni.
"aztán pedig ezeket felhasználva olvassanak, mindenfélét hallgassanak, nézzenek angolul, és így egyre jobbak legyenek? "
Az, hogy ezzel kvára nem fognak megérteni semmit, nemhogy olvasni meg angolul nézni bármit. Szerinted akivel bemagoltatják, hogy past perfect=alany+had+ige harmadik alakja, az mennyire fogja megérteni az Avatar új részét a moziban angolul?
"ezzel ... nem fognak megérteni semmit, nemhogy olvasni meg angolul nézni bármit."
Ezek az alapok: a szavak meg a nyelvtan. Meg lehet próbálni megkerülni bármelyiket, de így vagy úgy, mégiscsak abból fog összeállni valami nyelvtudásnak nevezhető izé, ha valaki a nyelvtant is meg a szavakat is elég jól ismeri, mert úgy fogja tudni aktívan használni is.
"Szerinted akivel bemagoltatják, hogy past perfect=alany+had+ige harmadik alakja, az mennyire fogja megérteni az Avatar új részét a moziban angolul?"
Előbb-utóbb mindenkinek összeáll a kép, hogy past perfect=alany+had+ige harmadik alakja, tehát ez is része a nyelvtudásnak, nem? Vagy szerinted árt, ha valakit szembesítenek ezzel? Ennyivel még nyilván nem fogja megérteni az Avatar új részét a moziban angolul, de nem is az a célja a nyelvtan tanításának. Viszont ha a világszerte használt nyelvkönyvek mindegyikében benne van, hogy past perfect=alany+had+ige harmadik alakja, annak azért mégiscsak meglehet a jó oka.
A hozzáállás megváltozását viszont nem lehet megúszni, ha valaki arra állt rá, hogy éveken át kettessel átcsusszanjon a(z egyébként tökmindegy, hogy milyen) dogákon.
"oroszból átképzett ezeréves tanárnéni maga sincs képben"
Tudatlan patkányom, már a módszerváltás után 5-7 évvel senki nem taníthatott nyelvet, csak akinek megvolt a nyelvszakos képzettsége, így aztán mindegy volt, hogy orosztanár volt előtte vagy hentes, az intézményt végig kellett járnia, és a vizsgán ugyanazt kellett tudnia, mint bárki másnak.
Patkányom? Nem vagy te egy kicsit paraszt?
Tapasztalatból írtam, volt ilyen kollégám. Te még sosem jártál iskola közelében, ha még nem láttál olyan angoltanárt aki 1.módszertanilag nincs a topon, 2. nyelvileg sincs az elvárható szinten.
Nem tudom, miért lennék patkány emiatt, de vissza a feladónak: te patkány!
"Te még sosem jártál iskola közelében, ha még nem láttál olyan angoltanárt"
Mindenféle angoltanárt láttam már, de ez nem attól függ, hogy oroszból képezték-e át, hanem az egyén tehetségétől. A tanárt meg nem a tehetsége alapján választják, hanem aki elvégzi a főiskolát, egyetemet, az tanít. Egy hetven fős tantestületben jó, ha van három tehetséges ember, atöbbi meg kettes és ötös között adott számot a tudnivalókról. Patkány meg azért vagy, mert eszetlenül elkönyvelted az átképzősök összességét, nem megfelelőnek. Nekem meg hiába mondod, a bizonyíték már itt van a civilizáció végéig, hogy te vagy rosszindulatú. :D
Te tök hülye vagy, betalált az átképzős kommentem?
Sajnálom, ha ennyire érzékeny pont neked. Meg kellett volna tanulni a nyelvet mielőtt dolgozni akarsz vele, nem pedig azt bizonygatni, hogy a vázlatírástól is milyen szupin meg lehet tanulni angolul.
Épp ezért hagytam ott a közoktatást mert ilyen isten barmaival kellett együtt dolgoznom, hogy patkányozol, közben meg ezer éve tanítotok egy darab nyelvet hatodikos szinten, és nem sikerül tovább jutnotok a present perfect vázlatos megtanításától. Rém szánalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!