Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit csináltam rosszul az...

Mit csináltam rosszul az életemben, ha 29 éves koromra 18 év angol tanulás után diplomásként is csak egy gyenge angolt tudok felmutatni miközben ilyen szakadt emberek jól beszélnek németül?

Figyelt kérdés

[link]

Nyilván a vámoltatot sötétbőrű fickóra gondolok. Diplomám van, de az angollal mindig szenvedtem, nagy küzdelem árán lett meg a könnyített (origo/dexam) középfokú. Államvizsga óta nem is használom és azóta még brutálisabban felejtettem.

Nem értem meg a szavakat, nem tudom felfogni a mondatok jelentését, nem tudom magam elé gondolni amit más gyorsan elhadar.

Azon gondolkoztam sokat, hogy lehet a nyelvtudás nem is tudás hanem rátermettség függvénye. Mindig visszahúzódó, szótlan ember voltam aki magyarul is alig beszél (barátaim sincsenek), külföldre nem utazok és bepánikolok még akkor is ha anyanyelvemen vmit nem tudok rendesen kifejezni, nemhogy idegen nyelven.

Más is jár hasonló cipőben?

2023. jan. 21. 19:52
1 2 3 4
 11/33 NTBS ***** válasza:
71%
Nem használható nyelvtudásod van.
2023. jan. 22. 07:01
 12/33 Thunderfairy ***** válasza:
0%
Neked már összejőhet szerintem a filmek és könyvek olvasása. Olvasni természetesen csak hangosan szabad.
2023. jan. 22. 10:30
 13/33 anonim válasza:

Én suliba soha nem tudtam megtanulni, egyszerűen az borzalmas volt számomra. Teljesen egyedül átgondoltam a dolgot, hogyan szeretnék megtanulni angolul. Én a nyelvtant tartom a mai napig a legfontosabb alapjának. Az angolban rengetek igeidő van ha azokat egyszer megérted gyakorlatilag sínen vagy , persze mellé fontos a szavak tanulása és a beszéd , de fontos hogy értsd a nyelvtani logikát . Én rengeteget olvastam mellé , rengeteg mondatszerkezetet ezekből tanultam meg. Voltak ilyen appok ahol beszélgethetsz külföldiekkel , azok szerintem nagyon hasznosak .

Én 6 hónapon belül nyelvvizsgáztam így középfokon , előtte kb csak annyit tudtam hogy car meg table😂

Viszont én rengeteget foglalkoztam vele , szinte mindig , rengeteget ismételtem .

2023. jan. 22. 18:47
 14/33 anonim válasza:

Kihagytam ( utolsó vagyok)

Örülök hogy nem tanárral tanultam meg a nyelvet , mert így ha egyszer elfelejteném tudom hogyan tudnám ismét gyorsan megtanulni az egészet.

Kell az idő hogy leülepedjen a sok anyag , nem szabad eroltetni se

2023. jan. 22. 18:48
 15/33 anonim ***** válasza:
25%
A nyelvtanuláshoz szorgalom kell!
2023. jan. 22. 19:04
 16/33 anonim ***** válasza:
100%

"Én suliba soha nem tudtam megtanulni ... Én 6 hónapon belül nyelvvizsgáztam így középfokon , előtte kb csak annyit tudtam hogy car meg table"

Nyilván nem csak annyit tudtál előtte, hiszen akkor megbuktál volna a suliban többször is annyi év alatt.

2023. jan. 22. 21:52
 17/33 anonim ***** válasza:

Mindenképp fontos hogy használd is minél többet a nyelvtudásod. A film nézés, olvasás, duolingo és hasonlók is sokat segítenek, de azon nem sokat segít, hogy te beszélj és javuljon a kiejtésed. Beszélj minél többet angolul és az sem árt, ha van aki a hibákat kijavítsa.

Próbálj meg a környezetedben élő külföldieket (expat) keresni, akik tudnak/hajlandók tanítani, vagy legalább angolul beszélni veled.

Léteznek ilyen meetup csoportok is, amikhez lehet csatlakozni.

Az sem mindegy, hogy milyen külföldivel sikerül beszélgetned. Ha neki sem anyanyelve, akkor esélyes, hogy sem annyira jól, nem olyan helyesen beszéli a nyelvet. Megértitek egymást és ez is sokat segíthet a tanulásodban, de az ő hibáit te is eltanulhatod, ami nem szerencsés. Jobb, ha anyanyelvi angol/kanadai/amerikaitól tanulsz, de itt is nagyon fontos figyelmedbe venni, hogy angol/amerikai/egyéb kiejtést és szóhasználatot tanulsz, amik nem azonosak. Akár teljesen máshogyan ejthetik a közös szavakat is, sőt vannak dolgok, amikre egészen más szavakat használnak.

2023. jan. 23. 07:58
 18/33 anonim válasza:
72%

16.

Suliba más volt a számonkérés , igazából úgy simán átmentél hogy random bemagoltad a dolgokat. Nem épültek egymásra a dolgok , de valós tudás nem volt mögötte. Semmivel nem voltam tisztában és csak ezeket a nagyon basic szavakat ismertem .

Az , hogy nem buktam meg középfokon a rengeteg önálló otthoni tanulásnak volt köszönhető, az iskolai oktatás meg egy semmi volt .

2023. jan. 23. 16:22
 19/33 anonim ***** válasza:
10%

15. Én spec nulla szorgalommal lettem angoltanár, mert mindig is "csak úgy" ment magától.

Van ilyen, 16 évesen felsőztem, azóta is azt látom, hogy aki igazán tehetséges, az akkor is az, ha nem tanul semmit, aki meg nem, az beleszakadhat, akkor sem halad.

2023. jan. 31. 14:56
 20/33 anonim ***** válasza:
60%

"Suliba más volt a számonkérés , igazából úgy simán átmentél hogy random bemagoltad a dolgokat. Nem épültek egymásra a dolgok , de valós tudás nem volt mögötte. Semmivel nem voltam tisztában és csak ezeket a nagyon basic szavakat ismertem .

Az , hogy nem buktam meg középfokon a rengeteg önálló otthoni tanulásnak volt köszönhető, az iskolai oktatás meg egy semmi volt ."

Vagyis a lényegi különbség az, hogy a suliban más volt a hozzáállásod. Ha akkor is annyit tanultál volna, amennyit később, vagy legalább annyit, amennyit a tanárod kért, akkor már a suliban is sokkal közelebb kerültél volna a nyelvvizsgához, akár meg is szerezhetted volna. Mert nyilván nem csak annyiból állt az oktatás, hogy ekkor és ekkor lesz a számonkérés, így és így lehet átevickélni kettessel, hanem volt könyv, volt benne szószedet, volt házi feladat is meg órai munka is, stb., tehát megvolt rá a lehetőséged, hogy tanulj, csak te nem úgy döntöttél, hogy tanulni fogsz, hanem úgy, hogy megúszni próbálod csak. Az, hogy te nem voltál hajlandó erőt venni magadon, nem az oktatás hibája, hanem a saját felelősséged. Senki sem tanulhatott és gyakorolhatott volna helyetted - ilyen hozzáállás mellett viszont a legszuperebb oktatással, anyagi és tárgyi feltételekkel, stb. a hátad mögött is egy nagy nulla maradt volna a tudásod, úgyhogy nem kell az oktatásra kenni.

2023. jan. 31. 17:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!