Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az miért van, hogy a szlovákok...

Az miért van, hogy a szlovákok nyelvrokonság alapján megértik a lengyelt, a németek a hollandot, a szerbek horvátok a szlovént, a románok az olaszt, az ukránok az oroszt. Csak mi magyarok nem értünk meg természetes módon más nyelvet?

Figyelt kérdés
Megértést változó mértékben - értem.

2023. jan. 20. 16:19
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
#9 Biztos vagy ebben? Ez altalanossagban igaz lehet, vagy embere valogatja?
2023. dec. 6. 21:31
 12/16 A kérdező kommentje:
9. szláv mindkettő de azért tényleg van különbség. Számolást lehet érteni. Vagy alapszavakat pl. víz kérni.. Ukrán-orosz az tényleg hasonlít.
2023. dec. 6. 21:39
 13/16 anonim ***** válasza:
Kilencessel értek egyet (és 12-vel.)
2023. dec. 7. 06:48
 14/16 UlfOrmson ***** válasza:

#10: az obi-ugor nyelvek (hanti és manysi), de tőlük is minimum 3000 éve elszakadt a magyar nyelv fejlődése.

A klasszikus példák, amik érthetőek magyarul a hanti és manysi nyelvből:

Hanti:

Pegte lau lasinen menl tou szilna (fekete ló lassan megy a tó szélén)

Manysi:

Hurem né vitnel huligel husz hul pugi (három nő vízből hálóval húsz halat fog)

Hurem-szát-husz hulach-szem empem viten eli (háromszázhúsz hollószemű ebem vízen él)

Pár éve olvastam, hogy vannak olyan álláspontok, hogy a csángó dialektus az elmúlt évszázadokban annyira eltávolodott a magyartól, hogy külön nyelvnek tekinthető, így ebben az esetben a csángó a legközelebbi rokon nyelv (nem tudom, hogy ez mennyire állja meg a helyét)

2023. dec. 22. 12:46
 15/16 anonim ***** válasza:
52%

Köszönöm válaszod!

Tényleg távoli a rokonság! Ha nem írtad volna mellé, nem hiszem, hogy megértem!

2023. dec. 22. 20:11
 16/16 anonim ***** válasza:
9... Kollegam szlovak, mig tobb kollega lengyel. Egymas kozott akarmilyen nyelven beszelnek, amit en nem ertek (nem angol es nem magyar ertesem alapjan/nem szlovak allitasuk alapjan). Lehet az, hogy egy szlovak megerti es beszel alapszinten lengyelul felkeszultseg nelkul, vagy mindenki szivat engem es egy harmadik nyelven beszelnek?
2024. jan. 3. 00:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!