A “mindig is” szókapcsolatot használhatjuk fokozásra?
Figyelt kérdés
Még rég megvitattam ezt egy barátommal, aki azt mondta hogyha ezt a szókapcsolatot használjuk akkor csak azt fejezzük ki, hogy valami a múlthoz és a jelenhez is kapcsolódik (pl.: "Mindig is szerettem az Őszt"). Viszont én úgy gondolom, hogy fokozásra is használhatjuk, pl. régen nagyon szerettem az Őszt, és hogy ennek az értelmezésnek nincs sok köze a jelenhez. Ti mit gondoltok?2022. okt. 8. 07:20
2/5 anonim válasza:
A barátodnak van igaza, kicsit gondold át a kifejezést!
3/5 anonim válasza:
De a te “régen nagyon szeretted az őszt”- mondatból pont az jön le, hogy már nem szereted valamiért, de régen szeretted.
A barátod mondatának jelentése pedig.. Régen IS és most IS szereti az őszt
Ebből jön a mindig is.
Vagy vegyünk egy másik mondatot..
Anyukám mindig is törődő volt. Most is az, de régen is az volt.
4/5 A kérdező kommentje:
#3-as azt a mondatot olyan kontextusban gondoltam, mint amikor "nosztalgiázásból" megjegyzel valamit. Szóval, például látod a lehullott leveleket és ekkor eszedbe jut hogy gyerekkorodban mennyire szeretted az őszt, és odafordulsz a másik emberhez megjegyezni hogy "mindig is szeretted az őszt." Mármint értem én, hogy ez nyelvtanilag nem feltétlenü helyes de szerintem simán elképzelhető hogy valaki így használja a kifejezést, mert ha simán azt mondom, hogy "szerettem az őszt" vagy "régen nagyon szerettem az őszt" az nagyon életszerűtlennek tűnik nekem.
2022. okt. 8. 09:40
5/5 anonim válasza:
A "mindig is" egy folyamatos idöt jelentö kifejezés, az adott helyzet még most is fennáll, nem csak régebben volt így.
Ha csak a múltra akarnál utalni, akkor a "régen szerettem az öszt" lenne a megfelelö forma
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!