1/16 anonim válasza:
A magyar szavak elég nagy része orosz/szláv eredetü. Azt nem igazán tartom elképzelhetönek, hogy az oroszban lenne magyar eredetü szó.
2/16 anonim válasza:
Fordítva. Sok magyar szó van, ami orosz eredetű, pl. Kulcs, szerda, csütörtök, szomszéd. Sok van még, most ezek jutottak eszembe, amit én is észrevettem már.
3/16 anonim válasza:
Zsír, kolbász, káposzta, péntek szintén orosz eredetü
5/16 anonim válasza:
Amennyire emlékszem, tőlünk vették át: гайдук (hajdú), гусар (huszár), гуляш (meglepi: gulyás:), чарда (csárda, kocsma), чардаш (csárdás), гонвед (honvéd), лечо (lecsó), бекеша (ami nem bekecs, és Békés Gáspárról, az általa viselt kabátkáról kapta a nevét... lengyel közvetítéssel), szintén a lengyeleken keresztül vette át az orosz a mi török eredetű sereg szavunkat, csak náluk a шеренга glédát, sort jelent. Kocs község (> kocsi) is megvan az oroszban német közvetítéssel кучер (kocsis) alakban.
Biztos van több is, nekem ezek maradtak meg...
6/16 anonim válasza:
Jé, miért pontoztatok le? Nem az volt a kérdés, hogy mely orosz szavak magyar eredetűek? Félreértettem valamit?
7/16 BringaManó válasza:
#1-4: gratula, természetesen van sok olyan, csak nem az volt a kérdés...
8/16 anonim válasza:
#5 A hajdu(k) horvát eredetű. Ettől még kerülhetett az oroszba magyar közvetítéssel.
9/16 anonim válasza:
#8, köszi; több olyan is van, ami nem igazi magyar, de a magyarból került át, ahogy olyanok is, amelyek magyarok, de idegen közvetítéssel jutottak oda. Akinek van kedve bogarászni, biztos talál érdekes dolgokat.
10/16 Alex Fly válasza:
Csak egy kis pintosítás -főleg az első négy válaszolónak: a felsorolt szavak nem feltétlenül orosz eredetűek, inkább valamely másik szláv nyelvből származhatnak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!