Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mely orosz szavak magyar...

Mely orosz szavak magyar eredetűek?

Figyelt kérdés

2022. szept. 15. 14:12
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
75%
A magyar szavak elég nagy része orosz/szláv eredetü. Azt nem igazán tartom elképzelhetönek, hogy az oroszban lenne magyar eredetü szó.
2022. szept. 15. 15:04
 2/16 anonim válasza:
69%
Fordítva. Sok magyar szó van, ami orosz eredetű, pl. Kulcs, szerda, csütörtök, szomszéd. Sok van még, most ezek jutottak eszembe, amit én is észrevettem már.
2022. szept. 15. 17:01
 3/16 anonim ***** válasza:
37%
Zsír, kolbász, káposzta, péntek szintén orosz eredetü
2022. szept. 15. 17:06
 4/16 anonim ***** válasza:
15%
A pók is orosz eredetű.
2022. szept. 15. 18:57
 5/16 anonim ***** válasza:
95%

Amennyire emlékszem, tőlünk vették át: гайдук (hajdú), гусар (huszár), гуляш (meglepi: gulyás:), чарда (csárda, kocsma), чардаш (csárdás), гонвед (honvéd), лечо (lecsó), бекеша (ami nem bekecs, és Békés Gáspárról, az általa viselt kabátkáról kapta a nevét... lengyel közvetítéssel), szintén a lengyeleken keresztül vette át az orosz a mi török eredetű sereg szavunkat, csak náluk a шеренга glédát, sort jelent. Kocs község (> kocsi) is megvan az oroszban német közvetítéssel кучер (kocsis) alakban.

Biztos van több is, nekem ezek maradtak meg...

2022. szept. 15. 20:36
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Jé, miért pontoztatok le? Nem az volt a kérdés, hogy mely orosz szavak magyar eredetűek? Félreértettem valamit?
2022. szept. 16. 06:14
 7/16 BringaManó ***** válasza:
92%
#1-4: gratula, természetesen van sok olyan, csak nem az volt a kérdés...
2022. szept. 16. 08:05
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
#5 A hajdu(k) horvát eredetű. Ettől még kerülhetett az oroszba magyar közvetítéssel.
2022. szept. 16. 09:53
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
#8, köszi; több olyan is van, ami nem igazi magyar, de a magyarból került át, ahogy olyanok is, amelyek magyarok, de idegen közvetítéssel jutottak oda. Akinek van kedve bogarászni, biztos talál érdekes dolgokat.
2022. szept. 16. 09:59
 10/16 Alex Fly ***** válasza:
100%
Csak egy kis pintosítás -főleg az első négy válaszolónak: a felsorolt szavak nem feltétlenül orosz eredetűek, inkább valamely másik szláv nyelvből származhatnak...
2022. szept. 17. 07:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!