Magyar nyelv. Jösztök - ez helytelen?
Jöttöknek mondom, de hallottam már jösztöknek is.
Magyarázatot is kérek szépen!
Sztenderdnek valószínűleg nem sztenderd, de igazából logikailag nincs erős indok a használata ellen, csak kevésbé szokványos.
Negyed Magyarország azért túlzás. Tájnyelvi, de szerintem egyre kevesebben beszélnek így, ahogyy a nyelv is egységesedik.
Nyelvtanilag szerintem helytelen, és nem is hangzik túl jól.
Vegyétek észre, hogy a T/2 jösztök párja E/2-ben jössz, amiben ugyanúgy sz hang szerepel, viszont a jössz az az elfogadott, bevett alak E/2-ben – mintha 2. személyben jösz lett volna a szótő. Elképzelhető ez alapján, hogy a jösztök volt a régebbi alak, de kiesett belőle az sz, de cserébe megnyúlt a t, így alakult ki a ma elfogadott jöttök alak.
De az is lehet, hogy párhuzamosan élt egymás mellett a jösz tő is és a jő tő is. Utóbbi esetén az ő megrövidült, a mássalhangzó meg megnyúlt cserébe: jősz->jössz, jőtök->jöttök.
Így két eltérő alak is versenghetett egymással (jösztök/jöttök), de a jöttök terjedt el jobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!