A mutyi kifejezés a magyar nyelvben mióta létezik és ez szleng vagy "normális" szó?
4 ezek szerint a nyelvvel vannak problémáid. Nem az volt a kérdés, hogy éltél-e, hanem hogy hol?
Én a 90-es évek óta hallom lépten-nyomon, de máig azt hittem, valami magyar kitaláció. Aztán jött 2-es a cikkével, ami mindent megmagyaráz.
Elég gyakran használják:
#5,
90-es evektol?
Mar a 60-as evekben, mint gyerek hallottam Nagyon sokszor, Budapesten.
A mutyizás mindig is divatban volt Magyarországon, nem csak Pesten. Csak néha másképpen hivták. Körbe lehet írni úgy is, hogy egy gyerek meg sem érti, miről beszélnek a felnőttek. Ha az öregedék a 80-as években azt mondták valakinek, hogy "menj el X.-hez vigyél pár Adyt neki" - vagyis fizesd le az illetőt, te, mint gyerek, fogalmad se lehetett arról, hogy mutyiban akarnak valamit megoldani.
Vagy "ő megél a jég hátán is", vagyis megtalálja az összes titkos vagy nem titkos kiskaput, kihasználható helyzetet. "megoldjuk okosba", vagyis lefizetjük az illetékest, becstelenül hozzájutunk előnyökhöz. És még van ezer kifejezés, ami mutyizást jelent. Én a mutyizáshoz sorolom a hálapénzt is, amivel mintegy megvásárolod a jobb bánásmódot, és az összes közbeszerzési eljárást, és még lehetne sorolni.
Mutyizás mindig volt, van és lesz Magyarországon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!