A 'füröszt' / 'fürdet' szó használatában van (vagy volt) országrészek, nyelvjárások szerinti érdemi eltérés?
Tudnátok írni más igéket is ugyanezzel a két műveltető képzővel?
(Nekem most így kapásból az alvaszt-altat jut eszembe, igaz, két teljesen eltérő jelentéssel. Vagy tán régen ezek is ugyanazt jelentették, nyelvjárásonként eltérően mondva?)
Ez nem jó, az aggat az akaszt gyakorító képzős származéka.
Szerintem (de ez csak laikus vélemény) a fürd- igetőből képezhettek (talán nyelvjárásfüggően) fürdet és fürdeszt változatot is (mint pl. ír>írat, porlik>porlaszt), és a fürdesztből a mássalhangzó-torlódás elkerülésére füreszt, abból pedig hasonulással füröszt lett. (De nem gondolom, hogy ennek egy időbeli folyamatnak kellett lennie; szerintem az ember kezdettől fogva törekedett az egyszerű kiejtésre, a nagyon precíz szóalkotással pont inkább a mi korunkban bíbelődünk el.)
Te hogy mondod, és az ország melyik tájegységén élsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!