Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Írnátok róla, hogy milyen a...

Írnátok róla, hogy milyen a borsodi tájszólás?

Figyelt kérdés

Olvastan egy kérdésnél, hogy "a másik LESZ menye nem bírja", többször szerepelt a "leendő" helytt a "lesz". 2 diplomát tervező lány, bár volt több helyesírási hibája (ami egyértelműen nem elütés, mert távoli betűk+súlyos, de típikus helyesírási hiba), bár tudom, hogy manapság már könnyebb a diplomát szerezni, de lehet, még ez is belefér. Feltételezem, hogy ez a nyelvtani formula viszont egy ottani szóhasználat, ugye?

Érdekelne, milyen típikus nyelvhasználat van még arrafelé?

2010. szept. 13. 15:06
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
78%
a borsodiaknak szerintem ez ponthogy kevésbé tűnik fel, hiszen abban a környezetben nevelkedtek. én budapesti vagyok, de minden rokonom oda valósi, és minden nyarat ott töltök szóval nekem ordít, hogy mennyire másképp beszélnek ott mint itt. pl: hová mégy? a boltba megyel? lécek helyett lecek, makuka (=szotyola), levonó(=matrica) karperec (=karkötő)büszke (=egres), sziatok (nagyapám rendszeresen használja :D). iborka (=uborka), vakaró (= kevert tésztás sütemény) A gyerekeket a kókóval és a bizbizzel riogatják. meg persze a szokásos "oszt akkor" kifejezések. olyat, amit te írtál még sosem hallottam.
2010. szept. 17. 20:41
 12/18 anonim ***** válasza:
78%
ja és még kihagytam, az ilyeneket, hogy fogsz helyett fogol, kapsz helyett kapol stb. meg furik (=talicska)
2010. szept. 18. 09:40
 13/18 anonim ***** válasza:

Ez igaz:) Falun tényleg így beszélnek:) Nagyi is mindig oszt (én is a hazamegyek és velük vagyok...a hülyeség ragadós:D)..a kedvencem az alla (nem allah:D hanem "az")

Iborka helyett Iberka:D, Az egrest én is büszkének hívom:)(szakdogába is majdnem így írtam beleXD), de a Sziatok itt nem jellemző, legalábbis Ózdon és környékén:)

A makuka és a karperec az viszont nagyon üt:)Bevallom én is így mondom:)

Mi van még:) jajjj:D abszolút kedvenc a galuska helyett haluska:D, izéte, more:D és az ízes beszéd:)

2010. szept. 18. 23:56
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
ha velük vagyok én is így beszélek :D ha hazajövök, 1-2 hétig tart míg átállok. volt már, hogy cipőboltban voltam anyukámmal, megláttam egy szép cipőt, és egy jó hangos, falusias ,,eeee, de jóóó"-val adtam hangot tetszésemnek :D körülöttem állók meg csak néztek XD
2010. szept. 19. 11:45
 15/18 anonim válasza:

A jösztök és a kapol, fogol az erősen szabolcsi tájszólás. Borsodi vagyok és tőlünk keletebbre többet hallani, nálunk néhány faluban szerintem maximum csak a keveredés vagy a régió közelsége miatt fordul elő, az átlag fülét ugyanúgy zavarja.

Én is úgy tudom, hogy nincs igazi tájszólás Borsodban. A szóhasználat mint minden régióban, itt is eltér, de nincs "kihallható", a tájegységre jellemző beszéd, mint Hevesben vagy Szabolcsban nap mint nap tapasztalok. Inkább csak a szóhasználat más. Ha határ mellől is ismertek falusi embereket, a szavak ejtéséből semmit nem lehet megkülönböztetni, ezt mások is mondták nekem. Ezért inkább azt mondanám, Borsodban nincs erős tájszólás.

2010. okt. 17. 21:59
 16/18 anonim ***** válasza:

én pont mostanába kérdeztem ismerősömet hogy : Ismerősök vagtok nyíregyházán? és ő felsorolta az ismerőseit nyíregyen:D pedig azt kérdeztem hogy ismered a várost?

sztem ez is egyfajtra tájszólás

2011. febr. 24. 20:25
 17/18 anonim ***** válasza:
Jösztök max , a fogol meg ilyenek oké megmaradtak Kazinczy-ék idejéből , de egyébként a borsodi nyelvjárás a magyar nyelv maga niggáim.
2012. júl. 11. 01:05
 18/18 anonim ***** válasza:

Nekem egy borsodi ismerősöm, mindig miért helyett, mertet ír. Vajon ez tájszólás?

Pl.: Nem azt írja, hogy "Miért, látszott rajtad?" Hanem, "Mert látszott rajtad?" "Mert ettél rendesen?" "Mert milyen volt?"

Ja, és ékezetet sem tesz a mert után.. Diplomás, bár nem tudom ez számít-e

2014. jan. 3. 02:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!