Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » SZERINTETEK a "tánc" szavunk...

SZERINTETEK a "tánc" szavunk német vagy inkább szláv eredetű?

Figyelt kérdés
Azért azt kérdezem, hogy szerintetek, mert azt tudom mit ír az arcanum. De kíváncsi vagyok az emberek véleményére, hogy szerintük melyik az esélyesebb.

2022. jan. 20. 15:13
1 2
 11/11 anonim válasza:
16%

<<A "tánc" a régi német "danson" szóból származnak, ami azt jelenti, hogy "nyújtózkodni".>>

Hm. Mit is mondjak. Szóval ez az ónémet eléggé franciás nem? Nyelvileg nem különösképp tűnik megmagyarázhatónak, hogy a Danson > Dehnung hogyan alakult át Tanzen-ra.

Mint ahogy a támolyog szavunkat is átörökölték "taumelt" formában. Mondom én (Cuczor és Fogarasi után), hogy távoltó jelentésű mind a nyújtózkodik, mind a támolyog. Ilyenformán a még régebbi latin distantia - távolság szóhoz is köze lehet. Ellenben fel tud-e egyetlen nyelv is sorolni annyi távolságot/távolodást/kiterjedést kifejező szót ugyanevvel a szótővel, mint a magyar?

Emiatt pedig javaslom, hogy nézzünk szét Perzsiában is, valamint a szanszkritban! Jó kutatást!

2022. jan. 25. 00:43
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!